Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 8 Clothing: A Social History

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 8 Clothing: A Social History

 

Question 1.
Name the English poet who described his ideal woman, as he said she was like a milk white lambs that bleats for man’s protection.
(a) Shakespears
(b) John Keat
(c) Jane Austenx
(d)William Goldsmith

Answer

Answer: (b) John Keat
John Keat.


Question 2.
What is Chintz?
(a) A type of cotton cloth
(b) A type of silk
(c) Saree worn by women
(d) Cotton cloth printed with design and flowers

Answer

Answer: (a) A type of cotton cloth
Chintz was a type of cotton cloth.


Question 3.
By 1917 how many women in Britain were employed in ammunition factories?
(a) About 70,000
(b) About 80,000
(c) About 75,000
(d) About 77,000

Answer

Answer: (a) About 70,000
About 70,000 women in Britain were employed in ammunition factories by 1917.


Question 4.
What are the arguments of conservation dress (Arrange in their argument is sequence)?
(i) They lamented that women who gave up their traditional norm of dress. (ii) They no longer look beautiful. (iii) They lost their feministy and grace
(a) (i) is correct
(b) (ii) is correct
(c) (i), (ii) and (iii) are correct
(d) Only (iii) is correct

Answer

Answer: (c) (i), (ii) and (iii) are correct
They are in correct sequence.


Question 5.
Who was Janandanamandini Devi?
(i) She was the wife of Satyender Nath (ii) Her husband was first ICS (iii) She was a Social Reformer (iv) She introduced new style of traditional Hindu dress
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (ii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iii)

Answer

Answer: (b) (i) and (ii)
She was the wife of Satyender Nath who was the first ICS.


Question 6.
What symbolize about of the dress pattern of Gandhiji?
(a) British mill made clothes
(b) Khadi (hand woven)
(c) Chintz
(d) Silk

Answer

Answer: (b) Khadi (hand woven)
Gandhiji preferred Khadi (hand woven) cloth.


Question 7.
What is referred to as cockade?
(a) A cap
(b) A hat
(c) A shirt
(d) A pent-coat piece

Answer

Answer: (a) A cap
Cockade refers to a cap.


Question 8.
When was rational dress societies started in England?
(a) In 1880
(b) In 1881
(c) In 1885
(d) In 1857

Answer

Answer: (b) In 1881
In 1881 National dress societies were started in England.


Question 9.
What does western clothes represent?
(i) Modernity (ii) Revolution (iii) Progress (iv) Backwardness
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iv)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (iii)
Western clothes represent modernity and progress.


Question 10.
Which is the royal material in France?
(i) Silk (ii) Ermine (iii) Velvet (iv) Brocade
(a) (i) and (iv)
(b) (ii) and (iv)
(c) (iii) and (iv)
(d) All (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) All (i), (ii), (iii) and (iv)
All the above were considered royal materials in France.