Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport: The Story of Cricket

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport: The Story of Cricket

 

Question 1.
When were first written Law of Cricket drawn?
(a) In 1754
(b) 1764
(c) In 1744
(d) 1756

Answer

Answer: (c) In 1744
The first written Law of Cricket was drawn in 1744.


Question 2.
In which year cricket was changed forever?
(a) In 1977
(b) In 1977
(c) In 1987
(d) In 1783

Answer

Answer: (a) In 1977
In 1977 cricket was changed forever.


Question 3.
When was six seem ball created?
(a) In 1980
(b) In 1880
(c) In 1780
(d) In 1680

Answer

Answer: (c) In 1780
In 1780 six seem ball was created.


Question 4.
Who led the professional team in 1930’s?
(a) Len Hutten
(b) W.C. Grace
(c) David Hutton
(d) David Gover

Answer

Answer: (a) Len Hutten
Len Hutten led the professional team in 1930’s.


Question 5.
The word cockade refers to:
(a) type of fur
(b) type of cricket ball
(c) type of the bat used by batsman
(d) cap usually worn on one side

Answer

Answer: (d) cap usually worn on one side
The word cockade refers to the cap usually worm on one side.


Question 6.
What is the full from of ICC?
(a) International Cricket Council
(b) International Cricket Co-operative Nation
(c) International Cricket Confeder-ation
(d) Imperial Cricket Council

Answer

Answer: (a) International Cricket Council
The full form of ICC is International Cricket Council.


Question 7.
Which was the first Indian Community to play cricket?
(a) Parsies
(b) Zoroiastrian
(c) Trader and businessmen
(d) Social weaker section of the society

Answer

Answer: (b) Zoroiastrian
Zoroastrian were the first Indian Community to play cricket.


Question 8.
Where was cricket invented?
(a) In England
(b) In Australia
(c) In West Indies
(d) In South Africa

Answer

Answer: (a) In England
Cricket was first invented in England.


Question 9.
First cricket club formed in 1760’s in
(a) Melbourne
(b) Lords
(c) Manchester
(d) Hambledon

Answer

Answer: (d) Hambledon
In Hambledon was the first cricket club formed in 1760’s.


Question 10.
When was cricket invented?
(a) In early 19th century
(b) In early 17th century
(c) In early 16th century
(d) In mid of the 17th century

Answer

Answer: (c) In early 16th century
Cricket was invented in the early 16th century.