Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 6 Peasants and Farmers

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 6 Peasants and Farmers

 

Question 1.
Enclosures were seen as necessary to:
(i) Plan crop rotation (ii) Make long term investment (iii) Allow the richer to expand the land under their control (iv) Produce more for market
(a) (i)
(b) (ii)
(c) (i), (iii), (iv)
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Enclosures were seen necessary for all the above.


Question 2.
Which type of crop was Trump?
(a) Cash crop
(b) Beverage crop
(c) Plantation crop
(d) Fodder crop

Answer

Answer: (d) Fodder crop
Trump was a fodder crop for animals.


Question 3.
Bushel was a measure of:
(a) volume
(b) capacity
(c) distance
(d) height

Answer

Answer: (b) capacity
Bushel was a measure of capacity.


Question 4.
What were Shillings?
(a) An English currency
(b) A French currency
(c) A unit used for measuring temperature
(d) A part of thresher

Answer

Answer: (a) An English currency
An English currency is known as Shilling.


Question 5.
Enclosure were necessary to:
(i) Make long term investment on land (ii) Plan crop rotation to improve the soil (iii) Allow rich landlord to expand the land under their control.
(a) (i) and (iii)
(b) (i) is correct
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) Except (ii), (i) and (iii) are correct

Answer

Answer: (c) (i), (ii) and (iii)
Enclosure was necessary for all the above.


Question 6.
1. When did a farmer in north-west of England found his barn and haystack reduced to ashes by fire that started at a night?
(a) On 1st, June, 1830
(b) On 28th Aug., 1830
(c) On 28th Oct., 1830
(d) On 28th Nov., 1830

Answer

Answer: (a) On 1st, June, 1830
On 1st June, 1830, a farmer in north-west of England found his born and haystack reduced to ashes by fire that started at night.


Question 7.
On 28th August, 1830 a threshing machine of a farmer was destroyed by labourer in:
(a) Liverpool
(b) Manchester
(c) East Kent
(d) London

Answer

Answer: (c) East Kent
In Manchester, a threshing machine of a farmer was destroyed by a labourer on 28th August, 1830.


Question 8.
Who was Captain Swing?
(a) A great social reformer
(b) A great industrialist of Manchester
(c) A farmer
(d) A mythic name

Answer

Answer: (d) A mythic name
Captain swing was a mythic name.


Question 9.
How many Acts were passed by the British Parliament for legalising land- enclosures ?
(a) 2000 Acts
(b) 4000 Acts
(c) 3500 Acts
(d) 2800 Acts

Answer

Answer: (b) 4000 Acts
The British Parliament for legalising land-enclosures passed 4000 Acts.


Question 10.
Which crops improved the soil and made it more fertile in England?
(i) Trump (ii) Clover (iii) Rice (iv) Wheat
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) All are correct

Answer

Answer: (a) (i) and (ii)
Trump and Clover improved the soil and made it more fertile.