Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World

 

Question 1.
In Karnataka and Andhra Pradesh the dry plateau was covered with stone and grass inhabited by:
(a) Cattle herders
(b) Goat herders
(c) Sheep herders
(d) Camel herders

Answer

Answer: (c) Sheep herders
The sheep herders inhabited the dry plateau in Karnataka and Andhra Pradesh.


Question 2.
Who were Gollas?
(a) Cattle herded tribe of dry central plateau region.
(b) Sheep herded tribe of dry central plateau region.
(c) Camel herded tribe of dry central plateau region.
(d) Goat herded tribe of dry central plateau region.

Answer

Answer: (a) Cattle herded tribe of dry central plateau region.
Gollas were cattle herded tribe of dry central plateau region.


Question 3.
Banjaras are well-known groups of graziers and found in the villages of:
(i) Madhya Pradesh (ii) Punjab (iii) Rajasthan (iv) Uttar Pradesh (v) Maharashtra (vi) Haryana
(a) (i), (v), (vi)
(b) (ii), (v), (vi)
(c) (i), (ii), (iii), (v)
(d) (iv), (v), (vi)

Answer

Answer: (c) (i), (ii), (iii), (v)
Banjaras were well known groups of graziers and found in the villages of all the above.


Question 4.
Which of the following is the immediate impact of the colonial rule on the life of the pastoralists?
(a) Their grazing ground increased
(b) They were paid rent free land
(c) Their agriculture stock increased
(d) Their grazing ground shrunked and their agricultural stock, trade and crafts were adversley affected.

Answer

Answer: (d) Their grazing ground shrunked and their agricultural stock, trade and crafts were adversley affected.
By the colonial rule the life of the pastoralists were adversely affected. Their grazing ground shrunked and agricultural stock, trade and crafts were affected.


Question 5.
The colonial Government in India in 1871 enacted an Act. Name it.
(a) Forest Conservation Act
(b) The Criminal Tribal Act
(c) The Scientific Forestry
(d) The Tribal Act

Answer

Answer: (b) The Criminal Tribal Act
In 1871, the colonial government enacted an act called ‘The Criminal Tribal Act’. Other Acts were introduced in different years.


Question 6.
Nomads are the people:
(a) who do not live at one place but move from one to another to earn their living.
(b) who temporary shift from one place to another.
(c) who live at one place and move from place to place to earn their living.
(d) who are very brave.

Answer

Answer: (a) who do not live at one place but move from one to another to earn their living.
People who move from one place to another to earn their livings are called nomads.


Question 7.
Which tribe did not evolve pastoral activity in South Africa?
(a) Massai
(b) Gonds
(c) Boran
(d) Turkene

Answer

Answer: (b) Gonds
Gonds did not evolve pastoral activity in South Africa. They were an Indian tribe.


Question 8.
Which tribe combined cultivators with pastoralism in India?
(a) Raikas
(b) Maru
(c) Gujjars
(d) Gaddi

Answer

Answer: (a) Raikas
Raikas combined cultivators with pastoralism in India.


Question 9.
What is referred as Bhabar?
(a) A wet forest area below the foothills of Garhwal and Kumaun.
(b) A moderate area having plenty of vegetation.
(c) A dry area which is sparsely populated.
(d) A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun.

Answer

Answer: (d) A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun.
A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun was known as Bhabar.


Question 10.
Gaddi Shepherds came down from the high meadow in:
(a) September
(b) February
(c) October
(d) Mid of October.

Answer

Answer: (a) September
During the month of September Gaddi Shepherds came down from the high meadows.