Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society

 

Question 1.
Where was first Imperial Forest Research Institute set tip?
(a) At Dehradun
(b) At Shillong
(c) At Shimla
(d) At Uttarakhand

Answer

Answer: (a) At Dehradun
The first Imperial Forest Research Institute was set up at Dehradun.


Question 2.
Which of the following is not the name of shifting or swidden agriculture/cultivation?
(a) Milpa
(b) Chitemene or Tavy
(c) Podu/Penda
(d) Taungya

Answer

Answer: (d) Taungya
Taungya. While others are names of shifting agriculture.


Question 3.
Where is Bastar located?
(a) In Andhra Pradesh
(b) In Orissa
(c) In Southernmost parts of Chhattisgarh
(d) In Madhya Pradesh.

Answer

Answer: (c) In Southernmost parts of Chhattisgarh
Bastar is located in the southernmost parts of Chattisgarh.


Question 4.
In which country the similar situation prevailed as in the forest of Bastar?
(a) In Somalia
(b) In Indonesia
(c) In Malaysia
(d) In Sri Lanka

Answer

Answer: (b) In Indonesia
In Indonesia a similar situation prevailed as in the forest of Bastar.


Question 5.
Which of the following is the causes of Forest Act enacted in 1865 ?
(a) Forests were divided into four categories.
(b) Forests were divided into three categories.
(c) Villagers could take nothing from ” these forests.
(d) Villagers could take anything from these forests.

Answer

Answer: (d) Villagers could take anything from these forests.
In the beginning, villagers took everything from the forests. This led to enactation of Forest Act in 1865.


Question 6.
Between 1700 to 1995, how much area of forest cover in the world cleared for industrial use ?
(a) 9.3%
(b) 8.3%
(c) 3.9%
(d) 8.5%

Answer

Answer: (a) 9.3%
About 9.3% of forest cover in the world was cleared for industrial use between 1700 is 1995.


Question 7.
Which of the following community or tribe live in Bastar?
(a) Maria
(b) Gaddis
(c) Gonds
(d) Halbas

Answer

Answer: (b) Gaddis
The Gaddin live in Bastar. White others live in different regions.


Question 8.
Who were Kalangs?
(a) Community of skilled labourers
(b) Community of skilled craftpersons
(c) Community of skilled forest cutters and shifting cultivator
(d) Skilled laboures and craftpersons who lived in central Java.

Answer

Answer: (c) Community of skilled forest cutters and shifting cultivator
Kalangs were a community of skilled forest cutters and shifting cultivators.


Question 9.
Dutch began their scientific forestry in.
(a) Sumatra
(b) Java
(c) Kalimantan
(d) West Irian

Answer

Answer: (b) Java
In Java the Dutch began their scientific forestry.


Question 10.
Sacred Groves are known as:
(i) Sarnas (ii) Devarakudu (iii) Kan (iv) Rac
(a) (i) and (iv)
(b) (iii) and (iv)
(c) only (iv) is correct
(d) All are correct.

Answer

Answer: (d) All are correct.
All the four are sacred groves.