Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler

 

Question 1.
Hilter pull his country out of the League of Nations in:
(a) 1933
(b) 1940
(c) 1943
(d) 1923

Answer

Answer: (a) 1933
In 1933, Hitler pulled his country out of the League of Nations.


Question 2.
Tripartite Pact was signed between :
(a) Germany
(b) Italy
(c) France
(d) Russia

Answer

Answer: (c) France
France signed the Tripartite Pact.


Question 3.
When was Tripartite Pact signed?
(a) In 1940
(b) In 1919
(c) In 1924
(d) In 1944

Answer

Answer: (a) In 1940
In 1940 the Tripartite pact was signed.


Question 4.
Which act established dictatorship in Germany ?
(a) Act of 1933
(b) Act of 1919
(c) Act of 1927
(d) Enalding Act

Answer

Answer: (d) Enalding Act
The Enabling Act established dictatiorship in Germany.


Question 5.
App. how many people were killed in Genocidal War.
(a) 6 million Jews, 2000000 Gypsies, 1 million Polish and 70,000 Germans.
(b) 2000000 Gypsies, 6 million Polish, 70,000 Jews and 1 million Germans.
(c) 8 million Jews, 2000000 Gypsies, 1 million Polish and 70,000 Germans.
(d) 6 million Jews, 70,000 Gypsies, 2000000 Polish and 1 million Germans.

Answer

Answer: (a) 6 million Jews, 2000000 Gypsies, 1 million Polish and 70,000 Germans.
In Genocidal War 6 million Jews, 2000000 Gypsies, 1 million Polish and 70,000 Germans were killed.


Question 6.
How were Allies power strengthened ?
(a) By defeating Germany
(b) By defeating Japan
(c) By defeating Italy
(d) With the entering of US in World War

Answer

Answer: (b) By defeating Japan
When Japan was defeated the power of the allies increased.


Question 7.
Where is Wall Street Exchange (The world’s biggest stock exchange) ?
(a) In Germany
(b) In UK
(c) In France
(d) In USA

Answer

Answer: (d) In USA
The Wall Street Exchange or the World’s biggest stock exchange is in USA.


Question 8.
Where did Soviet Red Army inflict a crushing defect on Germany ?
(a) At Stalingrad
(b) At St. Petersburg
(c) At Nuremberg
(d) At Bavaria

Answer

Answer: (a) At Stalingrad
At Stalingrad, the Soviet Red Army inflicted a crushing defeat on Germany.


Question 9.
For what Auschwitz is known for?
(a) For mass demonstration
(b) For mass killing centre
(c) For entertainment centre
(d) For museum

Answer

Answer: (b) For mass killing centre
A mass killing centre existed during that time which was known as Auschwitz.


Question 10.
What is the name of Republic that was established in Germany after World War I ?
(a) Republic of German Federation
(b) Republic of German Confederation
(c) German Republic State
(d) The Weimer Republic

Answer

Answer: (d) The Weimer Republic
The Republic that was established in Germany after the First World War was named the Weimer Republic.