Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution

 

Question 1.
Who were Jadidist ?
(a) They were social reformers
(b) They were Revolutionary
(c) They were Christians
(d) The were Muslim reformers within Russian Empire.

Answer

Answer: (d) The were Muslim reformers within Russian Empire.
Some Muslim reformers existed with the Russian Empire who were known as Jadidist.


Question 2.
What was the slogan of the Bolshhvik Party which brought it into power in Russia ?
(a) All powers to the Soviets
(b) All powers to the Czar
(c) All powers to the Duma
(d) All powers enjoyed by middle class

Answer

Answer: (a) All powers to the Soviets
The Bolshevik Party wanted all powers to exist between the Soviets and thus, their slogan was ‘All powers to the Soviets.


Question 3.
Who were the Kulaks?
(a) Workers of Bolshevik Party
(b) Workers of Menshevik Party
(c) Group of army leader
(d) Well-to-do peasants

Answer

Answer: (d) Well-to-do peasants
Some well-to-do peasants existed during that time and were known as Kulaks.


Question 4.
When did Russian Czar, Nicholas II resign?
(a) On March 3, 1917
(b) On Feb. 2, 1917
(c) On March 2, 1917
(d) On Feb. 4, 1917

Answer

Answer: (c) On March 2, 1917
On March 2, 1917 due to pressure for the people the Russian Czar, Nicholas II, resigned.


Question 5.
Which of the following statements are true about Marfa Vasileva?
(i) She was a brave mill worker (ii) She was a milling machine operator (iii) She single handled organised a successful strike (iv) She was a typical Russian housewife.
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iv)
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) All are correct.

Answer

Answer: (c) (i), (ii) and (iii)
Marfa Vasiteva was a brave mill worker and a milling machine operator who single handled organised a successful strike.


Question 6.
Russia decided to withdraw from World War I because:
(i) People were demanding peace. (ii) A civil war was going on in Russia. (iii) Russia had lost lot of manpower. (iv) It was against imperialism.
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(d) All are not the correct reasons.

Answer

Answer: (c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
Russia withdrew from World War I because it was demanding peace, had many casualties, was against imperialism and a civil war was taking place in Russia.


Question 7.
What was the status of Non- Russian nationalities before 1917 Russian Revolution.
(i) They had equal status (ii) They were treated as inferiors (iii) They were given equal rights (iv) They were not allowed to practise their own language and culture
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) and (iii)

Answer

Answer: (c) (ii) and (iv)
Before 1917 Russian Revolution, the status of Non-Russian nationalities were treated as inferiors and were not allowed to practice their own language and culture.


Question 8.
What are the features of the Communist International?
(i) It was formed to promote Socialist Revolution on an international scale. (ii) It was decided the policies to be pursued and laid them down for worldwide acceptance. (iii) The section of the socialist party which were more radical and progressive organised themselves into common interest (iv) It was formally ended in 1943
(a) (i) and (iv) are correct
(b) (i) and (iv) are correct
(c) (i) and (iii) are not correct
(d) All are correct

Answer

Answer: (d) All are correct
The Communist International had all the above features. They were also called as the third International or Comintern.


Question 9.
Who started collectivisation?
(a) Lenin
(b) Czar II
(c) Stalin
(d) Rusputin

Answer

Answer: (c) Stalin
Stalin, who headed the party after the death of Lenin, introduced collectivisation.


Question 10.
Who is the author of the book ‘The History of a Soviet Collective Farm’?
(a) Fedor Belov
(b) V.Sokalov
(c) S.D. Vidyalanker
(d) R.S. Avasthi

Answer

Answer: (a) Fedor Belov
‘The History of a Soviet Collective Farm’ was written by Fedor Belor.