Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 1 The French Revolution

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 1 The French Revolution

 

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on The French Revolution Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 History Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST History Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which of the following state of French society paid all the taxes?
(a) 1st estate
(b) 2nd estate
(c) 3rd estate
(d) All a, b and c

Answer

Answer: (c) 3rd estate
3rd Estate consisted of all the poor people and thus, they were forced to pay all the taxes.


Question 2.
The tax that was charged by the church from the peasants :
(a) Tithes
(b) Taille
(c) Indirect tax
(d) Irrigation tax

Answer

Answer: (a) Tithes
The church charged taxes for the peasants known as tithes.


Question 3.
What did Rousseau preach?
(a) There should not be social contract between the state and the monarch.
(b) There should be no relation between the state and the dictator.
(c) There is a social contract between the people and the monarch.
(d) The state should be divided between legislature and legislative for administrative purposes.

Answer

Answer: (c) There is a social contract between the people and the monarch.
Rousseau preached that there should be a social contract between the people and the monarch.


Question 4.
What did Montesquieu propose?
(a) He purposed the division of separation of power.
(b) He opposed the theory of separation of power.
(c) He argued that legislature, legislative and judiciary should be depended on each other.
(d) He purposed a division of power between judiciary, executive and legislature.

Answer

Answer: (d) He purposed a division of power between judiciary, executive and legislature.
Montesquieu wanted a division of power between judiciary, executive and legislative.


Question 5.
Which one of the following is the author of ‘The Social Contract’?
(a) Rosseau
(b) Voltaire
(c) Montesquieu
(d) Mirabeau

Answer

Answer: (a) Rosseau
Rousseau wrote the book titled. ‘The Social Contract’. He said that there is a social contract between the people and the monarch.


Question 6.
Which of the following were the two leaders of National Assembly of France?
(a) Mirabeau and Voltaire
(b) Mirabeau and Rousseau
(c) Mirabeau and Montesquieu
(d) Mirabeau and Abbesieyes

Answer

Answer: (d) Mirabeau and Abbesieyes
Mirabeau and Abbe-Sieyes were the two leaders of National Assembly of France. While others were philosophers.


Question 7.
Name the French Revolutionary who edited the paper ‘L’ Ami due peuple.
(a) Jean-Paul Marat
(b) Voltaire
(c) Abbe-Sieyes
(d) Montesquieu

Answer

Answer: (a) Jean-Paul Marat
Jean Paul Marat was a French Revolutionary who edited the paper ‘L’ Arni due peuple. Others wrote different books.


Question 8.
Which period is referred to as the ‘Reign of Terror?
(a) The period from 1793 to 1794
(b) The period from 1789 to 1794
(c) The period from 1789 to 1785
(d) The period from 1789 to 1799

Answer

Answer: (a) The period from 1793 to 1794
Between the period 1793 to 1794 many cruel incidents took place. Thus, the period is called ‘Reign of Terror’.


Question 9.
What is Directory?
(a) It was executive made up from 3rd estate of French society
(b) It was executive made up from the members of French parliament.
(c) It was executive made up of five members.
(d) It was an elected body by the French Citizen.

Answer

Answer: (c) It was executive made up of five members.
An executive organ made up of five members was known as a Directory.


Question 10.
When was a legislative, to free all the slaves in the French overseas possession passed?
(a) In 1783
(b) In 1793
(c) In 1795
(d) In 1794

Answer

Answer: (d) In 1794
In 1794 a legislative was passed to free all the slaves in the French overseas possession.