Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6 Population

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6 Population

 

Question 1.
Which India state has lowest density of population:
(a) Punjab
(b) Chennai
(c) West Bengal
(d) Arunachal Pradesh

Answer

Answer: (d) Arunachal Pradesh
Due to difficult terrian/relief feature i.e., uneven land suface.


Question 2.
……………. has the highest literacy rate:
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Bangalore
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (a) Kerala
According of census 2001.


Question 3.
How much portion of population is engaged in secondary activities?
(a) 12%
(b) 10%
(c) 18%
(d) 16%

Answer

Answer: (a) 12%
a is correct.


Question 4.
What is the literacy rate in Gujarat according to Censes 2001?
(a) 68.24%
(b) 69.97%
(c) 63.25%
(d) 65.93%

Answer

Answer: (b) 69.97%
According to census data available to us (2001)


Question 5.
The greatest literacy rate, among the four given states is of:
(a) Jharkhand
(b) Orissa
(c) Chattisgarh
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (c) Chattisgarh
c is correct.


Question 6.
Country’s human resources are called?
(a) Density
(b) Man-power
(c) Census
(d) Age composition

Answer

Answer: (b) Man-power
Is the definition of Human Resources of a country.


Question 7.
India is the ……………. most populated country in the world.
(a) Fifth
(b) First
(c) Second
(d) Third

Answer

Answer: (c) Second
Because China is most populous country in the world.


Question 8.
……………. is the state where the density of the population is 100 to 200 persons per sq. km.
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (a) Madhya Pradesh
According to census.w


Question 9.
Name the union territory which has highest population density:
(a) Delhi
(b) Chandigarh
(c) Punjab
(d) Port Blair

Answer

Answer: (a) Delhi
It is due to national capital and more carrier facilites available here


Question 10.
Which Indian state has highest density of population:
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Haryana

Answer

Answer: (c) West Bengal
According to census of India conducted in 2001.