Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation

 

Question 1.
Who is guardian of Fundamental Rights?
(a) President
(b) Parliament
(c) Council of Ministers
(d) Judiciary

Answer

Answer: (d) Judiciary
Judicary. Because it has the power to implement the law amended and made by Parliament.


Question 2.
Who among the following is part of the political executive:
(a) District Collector
(b) Secretary of the ministry of Home Affairs
(c) Home Minister
(d) Director General of Police

Answer

Answer: (c) Home Minister
Home Minister. Others are the member incharge of other administration at various level.


Question 3.
Which of the following statements about the judicary is false:
(a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme Court
(b) Judiciary can strike down a law if it goes against the spirit of the Constitution
(c) Judiciary is independent of the Executive
(d) Any citizen can approach the court if his rights are violated.

Answer

Answer: (a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme Court
True, while b, c, and d are irrelevant according to judiciary.


Question 4.
What is the tenure of Lok Sabha?
(a) Four years
(b) Five years
(c) Six years
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Five years
Five years.


Question 5.
How many members can President nominate for Lok Sabha?
(a) 2 members
(b) 12 members
(c) 14 members
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2 members
President can nominate 2 members to Lok Sabha.


Question 6.
How many members of Rajya Sabha are nominated by President?
(a) 2 members
(b) 12 members
(c) 14 members
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 12 members
12 members are nominated to the Rajya Sabha by the President. These members are chosen for their eminence in the field of art, literature, science, social service etc.


Question 7.
Whose accent is required for a passed bill to become law?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Vice-Pi’esident
(d) None of these

Answer

Answer: (b) President
President.


Question 8.
Who appoints Prime Minister?
(a) President
(b) Ministers
(c) Chief Justice of Supreme Court
(d) None of these

Answer

Answer: (a) President
The President appoints the leader of the majority party as the Prime Minister and invites him to form government.


Question 9.
Who acts as President if office of the President fall vacant?
(a) Prime Minister
(b) Chief Justice
(c) Vice President
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vice President
Vice President.


Question 10.
Who has the power to issue ordinance in India?
(a) President
(b) Vice President
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) None of these

Answer

Answer: (a) President
President can issue ordinance when parliament is not in session.