Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation

 

Question 1.
The first biosphere of India is:
(a) Nilgiri
(b) Manas
(c) Nanda Devi
(d) Sunderban

Answer

Answer: (a) Nilgiri
Nilgiri biosphere was first setup in India, b and c setup later on.


Question 2.
Alpine and Tundra vegetation is found at the height of:
(a) 6000 metres
(b) 9000 metres
(c) 4500 metres
(d) 4000 metres

Answer

Answer: (c) 4500 metres
These are the typical geographical conditions to survive this type of vegetation.


Question 3.
Number of species founded in our country are:
(a) 1200
(b) 1500
(c) 800
(d) 600

Answer

Answer: (a) 1200
a is correct.


Question 4.
The bio-reserve in not included in the world network of biosphere.
(a) Dihang-Dibang
(b) Manas
(c) Nanda Devi
(d) Gulf of Mannar

Answer

Answer: (a) Dihang-Dibang
a is not included in the world network of bioreserve others are included.


Question 5.
India has rich heritage of flora and fauna because of:
(i) Different types of soil (ii) Temperature variation (iii) Varying ammonate of Rainfall (iv) Terrain (v) Land forms
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (v)
(c) Expect (v) all are correct
(d) All options are correct.

Answer

Answer: (d) All options are correct.
Because all these factors add to rich heritage of flora and fauna in India.


Question 6.
Name the natrual habitat of Indian lions:
(a) Gir forests
(b) Tundra Region
(c) Thorny bushes and scrubs
(d) Evergreen forest

Answer

Answer: (a) Gir forests
Other are not he region where lion are found.


Question 7.
When was India’s first bio-reserve set up?
(a) In 1985
(b) In 1986
(c) In 2001
(d) In 1880

Answer

Answer: (b) In 1986
Others as distractor.


Question 8.
What is the place of India in the world in terms of plant diversity?
(a) 10th
(b) 8th
(c) 9th
(d) 6th

Answer

Answer: (a) 10th
10th is correct, according to Geographical Survey.


Question 9.
Rubber belongs to which type of given below vegetation:
(a) Himalayan
(b) Tundra
(c) Tidal
(d) Tropical Evergreen

Answer

Answer: (d) Tropical Evergreen
Other are irrelevant and suitable for other types of vegetation.


Question 10.
How many national parks are there in India:
(a) 86
(b) 106
(c) 96
(d) 74

Answer

Answer: (a) 86
Others are not the number of national parks situated (established) in India.