Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate

 

Question 1.
What factors affect the climate of a place in India?
(i) Location (ii) Surface winds (iii) Relief features (iv) Upper air circulation
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) (i) and (ii)
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Because climate of a place in India is central by above mention all factors.


Question 2.
The word ‘Monsoon’ has been derived from the Arabic word ‘Mausam’ which means:
(a) Climatic changes
(b) Seasons
(c) Weather condition
(d) Climatic variation

Answer

Answer: (b) Seasons
Others are irrelevant.


Question 3.
What is the average temperature of Chennai during wrinter?
(a) Between 24° – 25°C
(b) Between 10° – 15°C
(c) Between 20° – 25°C
(d) Between 25° – 30°C

Answer

Answer: (a) Between 24° – 25°C
Because the temperature of a place is always circulated influenced by its geographical location.


Question 4.
Which of the following state affected by Kal-Baisakhi:
(i) Assam (ii) West Bengal (iii) Chennai (iv) Orissa
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (iv)
(c) (i) and (ii)
(d) All states (i), (ii, (iii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (ii)
Is correct.


Question 5.
Which of the following seasons are recognised in India.
(i) Cold Weather Season (ii) Hot Weather Season (iii) Advancing Monsoon Season (iv) Retreating Monsoon Season
(a) Only (iv)
(b) Only (iii)
(c) Expect (iv), (i), (ii) and (iii)
(d) All season mention in option (i), (ii), (iii) & (iv)

Answer

Answer: (d) All season mention in option (i), (ii), (iii) & (iv)
These season are experiences in India, due to its unique geographical location.


Question 6.
What is climate?
(a) Sum of total weather conditions and variation over a large area of a long time.
(b) Sum of total weather condition over a particular area.
(c) Temperature condition of a particular region.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sum of total weather conditions and variation over a large area of a long time.
Because it is the defination of climate other are not clear concepts.


Question 7.
Which of the following place receive highest rainfall in India as well as in the world?
(a) Silchar
(b) Cherrapunji
(c) Mawsynram
(d) Guwahati

Answer

Answer: (c) Mawsynram
Because it is surrounded on all sides by mountains. Once the monsoon winds enters here they can not move forward and causes heavy rainfall here.


Question 8.
The wind blowing in the northern plains in summer is called …………….
(a) Loo
(b) Trade winds
(c) Kaal Baisakhi
(d) All a, b and c.

Answer

Answer: (a) Loo
Other winds bands c have unique geographical features.


Question 9.
Which of the following causes rainfall during winter in the north-western part of India.
(a) Cyclonic depression
(b) Western disturbance
(c) Retreating monsoon
(d) South west monsoon

Answer

Answer: (b) Western disturbance
Other are irrelevants.


Question 10.
Monsoon arrives in India approximately in ……………. :
(a) Early May
(b) Early June
(c) Early July
(d) Early August

Answer

Answer: (b) Early June
It is the time of arriving monsoon in India. May and June are hottest months, July and August are rainiest months in India.