Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage

 

Question 1.
Which of the following state is not drained by River Ganga:
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab

Answer

Answer: (d) Punjab
Because in this region this river does not flow. Since this area is not drained by river Ganga.


Question 2.
What are the characteristics of a river?
(i) Rivers are fast moving water bodies (ii) River originate from glacier, springs, lake etc. (iii) Rivers are slow moving mass of the ice and slow. (iv) Rivers are used for irrigation, navigation, generation of hydropower etc.
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(d) Only (iii)

Answer

Answer: (b) (i), (ii) and (iv)
Because a river has all such characteristics as mention in option.


Question 3.
The river Narmada originate from:
(a) Amarkantak
(b) Satpura
(c) Ice slope of Western Ghats
(d) Brahamagir

Answer

Answer: (a) Amarkantak
b, c, d are other geographic aspects.


Question 4.
Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree:
(a) Radial
(b) Dendritic
(c) Centrifugal
(d) Trellis

Answer

Answer: (d) Trellis
Drainage pattern a, b and c has other geographical features.


Question 5.
In which of the following states is the Wular lake located:
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Jammu and Kashmir

Answer

Answer: (d) Jammu and Kashmir
Most of fresh water lakes are originated from mountain region. Hence d is correct option.


Question 6.
Which one of the following lakes is a salt water lake?
(a) Sambhar
(b) Wular
(c) Dal
(d) Gobmd Sagar

Answer

Answer: (a) Sambhar
b and c are fresh water lakes and d is man-made lake.


Question 7.
Which one of the following is the longest river of the Peninsular India:
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Krishna
(d) Mahanadi

Answer

Answer: (b) Godavari
Because it has largest drainage basin compare to other peninsular river. It is also known as Deccan Ganga.


Question 8.
Name the place where river indus emerge:
(a) Peshawar
(b) Amarkantak
(c) Attock
(d) Mansarowar

Answer

Answer: (c) Attock
Is correct answer, other are irrelevant regarding to the origin / emergence of river Indus.


Question 9.
Ganga enters Bangladesh at:
(a) Farakka
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) All are incorrect

Answer

Answer: (a) Farakka
Is correct.


Question 10.
The length of river Ganga is:
(a) 2525 km
(b) 2500 km
(c) 2575 km
(d) 2615 km

Answer

Answer: (a) 2525 km
It is the total drainage basin/length of river Ganga.