Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India

 

Question 1.
Lakshadweep Islands are a group of …………… Islands.
(a) 36
(b) 32
(c) 39
(d) 38

Answer

Answer: (a) 36
A group of 36 islands form the Lakshadweep islands.


Question 2.
Mountain ranges in the eastern part of India forming its bound¬ary with Myanmar are collectively called-
(a) Himachal
(b) Purvanchal
(c) Uttaranchal
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Purvanchal
‘Puru’ means eastern part. Thus, Purvanchal are the mountain ranges in the eastern part of India forming boundary with Myanmar.


Question 3.
The western Coastal strip, south of Goa is referred to as-
(a) Coromandal
(b) Malabar
(c) Konkan
(d) Northern Circar

Answer

Answer: (c) Konkan
On the south of Goa, the western Coastal strip is referred to as Konkan.


Question 4.
Shipkila, Bhor, Nathula and Pal are-
(a) Peaks
(b) Passes
(c) Ranges
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Passes
All the above are passes found in the mountains.


Question 5.
Guru Shikhar is the highest peak of the-
(a) Aravallis
(b) Vindhya
(c) Satpura
(d) Western Himalayas

Answer

Answer: (c) Satpura
The highest peak of the Guru Shikhar is Satpura.


Question 6.
Northern Plains are composed of ……………
(a) Black Soil
(b) Kankar
(c) Alluvium
(d) Igneous rocks

Answer

Answer: (b) Kankar
The largest part of the northern plain is formed of older allu¬vium. The soil in this region contains calcareous deposits known as Konkan.


Question 7.
…………… lies between Mahanadi and Krishna.
(a) Godavari
(b) Kaveri
(c) Tapti
(d) Kosi

Answer

Answer: (a) Godavari
The river Godavari lies between Mahanadi and Krishna.


Question 8.
Gulf of Khambat lies in the ……………
(a) Indian Ocean
(b) Bay of Bengal
(c) Arabian Sea
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Arabian Sea
Gulf of Khambat on the Arabian sea is situated.


Question 9.
…………… range is between the Narmada and the Tapti rivers.
(a) Satpura
(b) Ajanta
(c) Vindhya
(d) Aravalli

Answer

Answer: (a) Satpura
Between the Narmada and the Tapti rivers lies the Satpura range.


Question 10.
The peaks of ‘ Himadri’ range have an average height of …………… metres.
(a) 3,000
(b) 6,000
(c) 5,000
(d) 8,000

Answer

Answer: (c) 5,000
The peaks of ‘Himadri’ range have an average height of 5,000 metres.