Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India: Size And Location

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India: Size And Location

 

Question 1.
The area of India is about-
(a) 3.82 million sq. kilometres
(b) 3.28 million sq. kilometres
(c) 3.16 million sq. kilometres
(d) 3.61 million sq. kilometres

Answer

Answer: (b) 3.28 million sq. kilometres
The landmass of India has an area of 3.28 million square km.


Question 2.
India has a land boundary of about-
(a) 15,860 km.
(b) 15,250 km.
(c) 15,680 km.
(d) 15,200 km.

Answer

Answer: (d) 15,200 km.
India has a land boundary of about 15,200 km.


Question 3.
How much times is India bigger than France?
(a) 6 times
(b) 16 times
(c) 4 times
(d) 9 times

Answer

Answer: (a) 6 times
India is 6 times bigger than France.


Question 4.
Standard Meridian of India passes through-
(a) Uttaranchal
(b) Punjab
(c) Mirzapur
(d) Alipur

Answer

Answer: (c) Mirzapur
The standard Meridian of India (82°30′ E) passes through Mirzapur in U.P.


Question 5.
India has …………. Union Territories-
(a) 28
(b) 7
(c) 6
(d) 14

Answer

Answer: (b) 7
India has 7 Union Territories and 28 states.


Question 6.
…………. ocean will have to be crossed by a ship going from Singapore to Mogadishu?
(a) Indian Ocean
(b) Passific Ocean
(c) Arctic Ocean
(d) Antarctic Ocean

Answer

Answer: (a) Indian Ocean
Indian Ocean will have to be crossed by a ship going from Singapore to Mogadishu.


Question 7.
Which of these countries is located towards the east of India?
(a) Nepal
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) China

Answer

Answer: (c) Bangladesh
Bangladesh is located towards the east of India.


Question 8.
The longitudinal extent of India is …………. km.
(a) 3000
(b) 3200
(c) 3020
(d) 3060

Answer

Answer: (a) 3000
The longitudinal extent of India is 3,000 km.


Question 9.
The Tropic of Cancer does not pass through-
(a) Rajasthan
(b) Chhattisgarh
(c) Orissa
(d) Tripura

Answer

Answer: (c) Orissa
The Tropic of Cancer divides the country into almost equal parts. Orissa lies above these states.


Question 10.
The capital of Mizoram is-
(a) Imphal
(b) Kohima
(c) Agartala
(d) Aizwal

Answer

Answer: (d) Aizwal
Aizwal is the capital of Mizoram.