Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India

 

Question 1.
Chronic hunger is a consequence of diets persistently inadequate:
(a) in term of quality only
(b) in term of quantity only
(c) in term of quantity and quality
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) in term of quantity and quality
Chronic hunger is a consequence of diets persistently in adequate to both quality and quantity.


Question 2.
Seasonal hunger is a type of hunger when a person:
(a) is unable to get food for the entire year
(b) is able to get food for the entire year
(c) is able to get work for the entire year
(d) is unable to get work for the entire year

Answer

Answer: (c) is able to get work for the entire year
Seasonal hunger occurs when a labour is unable to get work for the entire year.


Question 3.
Since independence, India is aiming at self-sufficiency in:
(a) food security
(b) food grains
(c) work force
(d) none of these

Answer

Answer: (b) food grains
The main aim of India is to get self-sufficiency in food grains, since independence.


Question 4.
The highest rate of growth in foodgrain was achieved in:
(a) Punjab and Bihar
(b) Haryana and Orissa
(c) Punjab and Haryana
(d) Punjab

Answer

Answer: (c) Punjab and Haryana
Both Punjab and Haryana have benefitted for the ‘Green Revolution’.


Question 5.
There are ………….. lakh ration shops all over the country:
(a) 4.4
(b) 4.5
(c) 4.6
(d) 4.7

Answer

Answer: (c) 4.6
4.6.


Question 6.
Fair Price Shops keep stock of:
(a) only food grains
(b) food grains and sugar
(c) food grain, sugar and kerosene oil
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) food grain, sugar and kerosene oil
Fair Price Shops keep stock of sugar, food grains and kerosene oil


Question 7.
Food security means:
(a) availability of food to all people at all times.
(b) availability and accessibility of food as all people at all times.
(c) availability, accessibility and affordability of food to all people at all times.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (c) availability, accessibility and affordability of food to all people at all times.
Actually food security means availability, asscessibility and affordability of food grain.


Question 8.
The famine of Bengal occurred is:
(a) 1941
(b) 1942
(c) 1943
(d) 1944

Answer

Answer: (c) 1943
The famine of Bengal occurred in 1943. The famine killed thirty lakh people in the province of Bengal.


Question 9.
Starvation deaths are also reported in Baran district of:
(a) West Bengal
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (d) Rajasthan
Baran district is in Rajasthan.


Question 10.
Food security in needed in a country:
(a) to ensure food at all times
(b) to ensure food to the rich
(c) to ensure food at sometimes
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) to ensure food at all times
Food security means to ensure food at all times.