Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge

 

Question 1.
Number of poors in China has come down for ………….. million in 1989 to ………….. million in 2001.
(a) 606 – 312
(b) 506 – 212
(c) 606 – 212
(d) 706 – 312

Answer

Answer: (c) 606 – 212
It was from 606 to 212.


Question 2.
Prime Minister Rozgar Yozana was started in:
(a) 1973
(b) 1983
(c) 1993
(d) 2003

Answer

Answer: (c) 1993
It was started in 1993.


Question 3.
The Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana was launched in:
(a) 1979
(b) 1989
(c) 1999
(d) 2009

Answer

Answer: (c) 1999
It was launched in 1999.


Question 4.
In Latin America the ratio of poverty:
(a) declined
(b) increased
(c) remained the same
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) remained the same
It did not increase or decrease but remained the same.


Question 5.
According to World Development Report, 2001, the % of population in Nigeria below $1 a day was:
(a) 70.8
(b) 80.8
(c) 90.8
(d) 60.8

Answer

Answer: (a) 70.8
It was 70.8.


Question 6.
About ………….. million people in India live in poverty.
(a) 260 million
(b) 270 million
(c) 280 million
(d) 290 million

Answer

Answer: (a) 260 million
It is estimated that about 26.0 million people in India live in poverty.


Question 7.
A person is considered poor if his or her income level falls below a given:
(a) ‘maximum level’ necessary to fulfill basic needs
(b) ‘minimum level’ necessary to fulfill basic needs
(c) could be (a) and (b) both
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) ‘minimum level’ necessary to fulfill basic needs
If a person has less income than the ‘minimum level’ he will be considered poor.


Question 8.
For the year 2000, the poverty line for a person was fixed at:
(a) Rs. 328 per month for rural areas and Rs. 554 for urban areas
(b) Rs. 428 per month for rural areas and Rs. 454 for urban areas
(c) Rs. 328 per month for rural areas and Rs. 454 for urban areas
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Rs. 328 per month for rural areas and Rs. 454 for urban areas
It was fixed at Rs. 328 per month for rural area and Rs. 454 for urban areas.


Question 9.
Social groups which are most vulnerable to poverty are:
(a) scheduled castes only
(b) scheduled tribes only
(c) both scheduled castes and scheduled tribes
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both scheduled castes and scheduled tribes
Both scheduled castes and scheduled tribes are poor people and thus are vulnerable to poverty.


Question 10.
Women, children (girl child) and old people are:
(a) much richer than others
(b) poorest of the poor
(c) dependent on these
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) poorest of the poor
The above people depend on man and thus are considered poorest of the poor.