Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource

 

Question 1.
The quality of the population decides the:
(a) birth rate of the country
(b) death rate of the country
(c) growth rate of the country
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) growth rate of the country
The better the quality of the population the better is the growth of the country.


Question 2.
Literate and healthy population are:
(a) an asset for a country
(b) a liability for the economy
(c) could be both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) an asset for a country
Every country in order to progress wants a literate and healthy population.


Question 3.
The literacy rates have increased from ………… in 1951 to ………… in 2001.
(a) 18%-45%
(b) 20%-55%
(c) 18%-55%
(d) 18%-65%

Answer

Answer: (a) 18%-45%
From 1951 to 2001 literacy rate has increased from 18% to 65%.


Question 4.
‘Sarva Siksha Abhiyan’ is a significant step towards providing elementary education to all children in age group of:
(a) five to ten
(b) ten to fifteen
(c) six to fifteen
(d) six to fourteen

Answer

Answer: (a) five to ten
From six to fourteen.


Question 5.
The health of a person helps him to realise his potential and the ability to fight:
(a) the enemy
(b) diseases
(c) illness
(d) none of these

Answer

Answer: (c) illness
‘Health is wealth’, hence the health of a person helps him to fight illness.


Question 6.
Urban areas have mostly:
(a) educated employment
(b) educated unemployment
(c) educated people
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) educated unemployment
People tend to shift from rural to urban areas. The population of educated population increases in urban areas and thus, these areas have, more educated unemployment.


Question 7.
Investment in human capital yields a return just like investment in:
(a) secondary capital
(b) primary capital
(c) physical capital
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) physical capital
Educated people are an asset for the country. Higher income can be earned by better trained people.


Question 8.
Investment in human resources is the same as investment in:
(a) land
(b) property
(c) land and capital
(d) none of these

Answer

Answer: (c) land and capital
Since the value of land and capital increases, in the same way investment in human resources can yield high productivity.


Question 9.
Primary sector includes:
(a) agriculture, forestry, animal hus-bandry, etc.
(b) fishing, quarrying and manufac-turing
(c) trade, transport, banking etc.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (a) agriculture, forestry, animal hus-bandry, etc.
Primary means the starting. This includes agriculture, forestry, animal husbandry etc.


Question 10.
Territory sector includes:
(a) agriculture, forestry, animal husbandry etc.
(b) fishing, quarrying and manufacturing
(c) trade, transport, banking etc.
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) trade, transport, banking etc.
Tertiary sector comes after primary and secondary sector. This include trades, transport, banking etc.