Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur

 

Question 1.
The standard unit of measuring land is:
(a) bigha
(b) guintha
(c) hectare
(d) kilometre

Answer

Answer: (c) hectare
It is hectare but (b) and (a) and (c) are also used.


Question 2.
Palampur resembles a village of the western part of the state of:
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (d) Uttar Pradesh
It resembles the country part of the state of Uttar Pradesh.


Question 3.
During the rainy season, farmers in Palampur grow:
(a) wheat and barley
(b) wheat and rice
(c) wheat and bajra
(d) jowar and bajra

Answer

Answer: (d) jowar and bajra
During the rainy season, farmers in Palampur grow jowar and bajra.


Question 4.
During the winter season, farmers in Palampur grow:
(a) rice
(b) jowar
(c) bajra
(d) wheat

Answer

Answer: (d) wheat
In winter they grow wheat.


Question 5.
The raw form of jaggery is:
(a) sugar
(b) honey
(c) beat root
(d) sugarcane

Answer

Answer: (d) sugarcane
The raw form of jaggry is sugarcane.


Question 6.
To grow more than one crop in a piece of land during the year is known as:
(a) crop rotation
(b) cultivation
(c) single cropping
(d) multiple cropping

Answer

Answer: (d) multiple cropping
It is called multiple cropping.


Question 7.
All farmers in Palampur grow atleast two main crops may are growing:
(a) sugarcane as the third crop
(b) rice as the third crop
(c) potatoes as the third crop
(d) onion as the third crop

Answer

Answer: (c) potatoes as the third crop
Many farmers grow potatoes as the third crop.


Question 8.
Yield is measured as crop produced on a given piece of land during:
(a) two seasons
(b) three seasons
(c) a single season
(d) all the above

Answer

Answer: (c) a single season
Yield is measured as crop produced on a given piece of land during a single season.


Question 9.
The Green Revoluti jn in the late 1960s introduced the Indian farmer to cultivation of:
(a) wheat and jowar
(b) jowar and barley
(c) wheat and sugarnae
(d) wheat and rice

Answer

Answer: (d) wheat and rice
The Green Revolution favoured the growth of wheat and rice.


Question 10.
The states that were the first to try out modern farming methods are:
(a) Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh
(b) Punjab, Haryana and Eastern Utter Pradesh
(c) Punjab, Haryana and West Bengal
(d) Orissa, West Bengal and Gujarat

Answer

Answer: (a) Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh
There were Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh.