Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 5 Preventing Common Man Made Disaster

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 5 Preventing Common Man Made Disaster

 

Question 1.
Which number would you dial incase you want to call a fire brigade:
(a) 100
(b) 101
(c) 102
(d) 103

Answer

Answer: (b) 101
101


Question 2.
In case there is a bomb scare what would you do out of the given option:
(a) Run away
(b) Touch the object and try to defuse the bomb
(c) Ask the people to wait and watch the bomb explosion
(d) Inform the police and after their arrival leave the premises.

Answer

Answer: (d) Inform the police and after their arrival leave the premises.
This is the only way to avert bomb explosion.


Question 3.
Which one of the following should be kept in mind to prevent road accidents:
(a) Be familiar with road mappings
(b) Be a rash driver
(c) Consume alcohol whie driving
(d) Accelerate and decelerate suddenly

Answer

Answer: (a) Be familiar with road mappings
One must be familiar with road mapping.


Question 4.
The Bubonic Plague is spread by which of the following:
(a) Crow
(b) Flee on rat
(c) Flies
(d) Cockroach

Answer

Answer: (b) Flee on rat
Flee on rat cause Bubonic plague.


Question 5.
Which one of the following is appropriate in case you are driving:
(a) Drive fast
(b) Avoid sudden acceleration or deceleration
(c) Keep changing your lane
(d) Drive without proper licence

Answer

Answer: (b) Avoid sudden acceleration or deceleration
Sudden acceleration and deceleration can result in road accidents.


Question 6.
Which one of the following instruction is different from others in respect to air accidents:
(a) Carefully read safety briefing card
(b) Be attentive to the flight crew safety demonstration
(c) Always keep your seat belt fastened
(d) Do not pull the emergency cord unnecessarily.

Answer

Answer: (d) Do not pull the emergency cord unnecessarily.
It’s an instruction one should follow in respect to avoid rail accident.


Question 7.
Spread of a disease or illness affecting a large number of people is:
(a) rail accident
(b) epidemic
(c) explosion
(d) chemical accident

Answer

Answer: (b) epidemic
Epidemic.


Question 8.
Which one of the given option is an effect of chemical accident:
(a) Pollutes air, water
(b) Cause derailment
(c) Standing crops are destroyed
(d) Results in collapse of building

Answer

Answer: (a) Pollutes air, water
Chemical accidents cause air and water pollution.