Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 4 Specific Hazards And Mitigation

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 4 Specific Hazards And Mitigation

 

Question 1.
Which one of the following is different from others:
(a) Drought
(b) Earthquake
(c) Tsunami
(d) Volcanic eruption

Answer

Answer: (a) Drought
Droughts are slow onset hazard while others are sudden-on-set hazard.


Question 2.
Which of the following is the example of sudden onset hazards:
(a) Famine
(b) Drought
(c) Environmental degradation
(d) Earthquake

Answer

Answer: (d) Earthquake
Is correct, other- are the examples of slow onset hazard.


Question 3.
Are the examples of, system failure, fire, explosion, chemical leakage:
(a) Industrial hazards
(b) Slow onset hazards
(c) Sudden onset hazards
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Industrial hazards
Is correct, because all incidence occur in industrial units.


Question 4.
Following is the sequence of specific hazards, arrange it in correct order:
(a) Onset type
(b) Warning
(c) Element at risk
(d) Typical effect
(e) Hazards assesment
(f) Main mitigation strategies
(g) Community based mitigation

Answer

Answer: (c) Element at risk
Is correct, on arranging in sequence of specific hazards is formed in The way they happen.


Question 5.
Which of the following is not an Epidemic:
(a) Earthquake
(b) Water borne disease
(c) Food borne disease
(d) Person to person disease

Answer

Answer: (a) Earthquake
Earthquake is correct, because b, c and d are the examples of Epidemics while a is an example of sudden onset hazard.


Question 6.
Which of the following is a manmade disaster:
(a) Fires
(b) Traffic (road accidents)
(c) Rail accidents
(d) Terrorist attacks

Answer

Answer: (d) Terrorist attacks
is correct, because all these hazard happen due to careless nature of human beings.


Question 7.
Match the type of hazard with examples:

Column A Column B
(A) Epidemic (i) Explosion
(B) Sudden onset (ii) Environmental degration
(C) Slow onset (iii) Tsunami
(D) Industrial and Technological (iv) Vector-borne disease

(a) A-4, B-3, C-2, D-1
(b) A-1, B-3, C-4, D-2
(c) A-3, B-2, C-1, D-4
(d) A-2, B-1, C-2, D-1

Answer

Answer: (a) A-4, B-3, C-2, D-1
is correct, on matching it gives correct combination.


Question 8.
What can be of the cause of the release of chemicals (Identi¬fication) :
(i) Human errors
(ii) Technological failure
(iii) Natural activities
(a) only (i)
(b) only (i) and (ii)
(c) only (iii)
(d) All (i), (ii) and (iii)

Answer

Answer: (d) All (i), (ii) and (iii)
is correct.


Question 9.
Which one of the following is different from others in respect to type of hazard :
(a) famine
(b) chemical accident
(c) terrorist attack
(d) rail accident

Answer

Answer: (a) famine
Famine because it is a natural hazard while others are manmade.


Question 10.
What precautions must be kept in mind while constructing a building in an earthquake prone area:
(a) Building should be built along fault lines
(b) It should be improperly designed
(c) It should be constructed according to the by-laws laid by the municipality
(d) The material used for construction should be heavy.

Answer

Answer: (c) It should be constructed according to the by-laws laid by the municipality
While constructing by laws laid by municipality is to be followed to make the buildings earthquake resistant.