Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 1 Becoming a Disaster Management

MCQ Questions for Class 9 Disaster Management Chapter 1 Becoming a Disaster Management

 

Question 1.
Mountainous areas are more prone to which of the following:
(a) cyclones
(b) landslides
(c) floods
(d) fire

Answer

Answer: (b) landslides


Question 2.
On 29th October, 1999, a super cyclone lashed across which of the following state:
(a) Andhra Pradesh
(b) Orissa
(c) Tamil Nadu
(d) M.P.

Answer

Answer: (b) Orissa


Question 3.
Which one of the following countries is one of the most cyclone prone in the world:
(a) Thailand
(b) Bangladesh
(c) Maldives
(d) Fiji Island

Answer

Answer: (b) Bangladesh


Question 4.
TFM stands for:
(a) task force members
(b) task family members
(c) task first members
(d) task future members

Answer

Answer: (a) task force members


Question 5.
Which one of the following is a natural hazard:
(a) leakage of toxic waste
(b) pollution and dam failure
(c) cyclone
(d) war and civil strife

Answer

Answer: (c) cyclone


Question 6.
On 23rd May, 2003,500 people died in Andhra Pradesh due to which of the following season :
(a) dehydration and sunstroke
(b) cyclone
(c) floods
(d) earthquake

Answer

Answer: (a) dehydration and sunstroke


Question 7.
A person living in a cane and thatch hut in coastal regions are vulnerable to which of the following:
(a) floods
(b) cyclone
(c) earthquake
(d) landslide

Answer

Answer: (b) cyclone


Question 8.
People living in low-lying areas are prone to which of the following disaster:
(a) earthquake
(b) fire
(c) floods
(d) landslides

Answer

Answer: (c) floods