Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights

 

Question 1.
A person who has been arrested and detained has to be produced before the nearest magistrate within how many hours?
(a) 24 hours
(b) 48 hours
(c) 72 hours
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 24 hours


Question 2.
Which right was called by Dr. Ambedkar as ‘the heart and soul of our Constitution’?
(a) Right to equality
(b) Right of constitutional remedies
(c) Right to freedom
(d) Right against exploitation

Answer

Answer: (b) Right of constitutional remedies


Question 3.
Who has the power to issue ‘writs’ for the enforcement of the Fundamental Rights?
(a) Supreme Court
(b) High Court
(c) (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) (a) and (b)


Question 4.
What is the full form of P.I.L.?
(a) Postal Interest Letter
(b) Private Interest Law
(c) Public Information Law
(d) Public Interest Litigation

Answer

Answer: (d) Public Interest Litigation


Question 5.
Who protects the fundamental rights of the citizens?
(a) Legislature
(b) Executive
(c) Judiciary

Answer

Answer: (c) Judiciary
Judiciary protects the fundamental rights of the citizens.


Question 6.
Under which Fundamental Right ‘begar’ stands abolished?
(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation

Answer

Answer: (c) Right against exploitation
Right against exploitation is one of the important fundamental rights as it is legal weapon to protect certain weaker sections of our society. In earlier days, some landlords or wealthy persons used to make some people do work free of change on one or the other pretext. This pratice of ‘begar’or forced labour has now been made a crime and punishable by law under our constitution.


Question 7.
Which fundamental right’s used to enforce fundamental rights?
(a) Right to Equality
(b) Right to Constitutional Remedies
(c) Cultural and Educational Rights

Answer

Answer: (b) Right to Constitutional Remedies
Article 32 of the Constitution provides the right to move to the Supreme Court and High Courts for the enforcement of the Fundamental Rights. These courts can issue writs for the enforcement of such rights.


Question 8.
What type of right is ‘Right to Vote’ in India?
(a) Moral Rights
(b) Social Rights
(c) Political Rights

Answer

Answer:
(c) Political Rights
(c) Political Rights


Question 9.
Which Fundamental Right is also called ‘cluster of six freedoms’:
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom
(c) Right to Constitutional Remedies

Answer

Answer: (c) Right to Constitutional Remedies
Right to Freedom is also called ‘cluster of six freedom’. Our constitution provides six different types of freedoms under this fundamental right. These six freedom are-
(i) freedom of speech and expression.
(ii) freedom to assemble peacefully and without arms.
(iii) freedom to form association or unions.
(iv) freedom to more freely through out the territory of India.
(v) freedom to reside and settle in any part of the territory of India, and
(vi) freedom to practice any profession or to any occupation, trade or bussiness.


Question 10.
How many Fundamental Rights have been included in the Indian Constitution?
(a) Five Fundamental Rights
(b) Six Fundamental Rights
(c) Seven Fundamental Rights

Answer

Answer: (b) Six Fundamental Rights
There are six Fundamental Rights which are guaranteed by the Indian Constitution-
(i) Right to Equality (Article-14 to 18)
(ii) Right to Freedom (Article-19 to 22)
(iii) Right against Exploitation (Article-23 to 24)
(iv) Right to Freedom of Religion (Article-25 to 28)
(v) Cultural and Educational Rights (Article-29 and 30)
(vi) Right to Constitutional Remidies (Article-32)