Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 4 Electoral Politics

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 4 Electoral Politics

 

Question 1.
How much money was spent in conducting 2004 Lok Sabha elections?
(a) About Rs. 1,000 crores
(b) About Rs. 1,100 crores
(c) About Rs. 1,200 crores
(d) About Rs. 1,300 crores

Answer

Answer: (d) About Rs. 1,300 crores
about 1,300 crores.


Question 2.
According to election law in India. What is the current limit of election expenses by a candidate or party in a constituency for a Lok Sabha election?
(a) Rs. 35 lakhs
(b) Rs. 30 lakhs
(c) Rs. 25 lakhs
(d) Rs. 20 lakhs

Answer

Answer: (c) Rs. 25 lakhs
Rs. 25 Lakhs, this amount is fixed by chief election commission of India on the advise of expert. This is the maximum amount that a candidate can expense in his constituency during elections.


Question 3.
Who appoints member of the Election Commission?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Vice-President
(d) None of these

Answer

Answer: (b) President
President appoints member of the Election Commission.


Question 4.
Who issues Election Manifesto?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Political Parties
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Political Parties
The political parties declare their achievements and the aims to be achieved in case they come to power. This influences the minds of the voters and the voters support the party accordigly.


Question 5.
What is the tenure of Lok Sabha and Vidhan Sabha in India?
(a) Four years
(b) Five years
(c) Six years
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Five years
The tenure of Lok Sabha and Vidhan Sabha in India is five years.


Question 6.
Which institution conducts elections in India?
(a) Parliament
(b) Supreme Court
(c) Election Commission
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Election Commission
The Election Commission in India is an independent body which conducts, controls and supervises the entire process of elections in our country.


Question 7.
What is the age when a citizen get voting rights?
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 25 years
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 18 years
Each citizen who has attained the age of 18 years has right to vote in India. Every voter has a right to vote for the candidate of his choice.


Question 8.
The procedure of impeaching Chief Election Commissioner:
(a) The resolution should be passed by 2/3rd majority of the members of Parliament.
(b) The resolution should be passed by l/3rd majority of the members of Parliament.
(c) The resolution should be passed by 3/4th majority of the members of Parliament.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The resolution should be passed by 2/3rd majority of the members of Parliament.
The Chief Election Commissioner can be removed only (impeached) by adopting the procedure required for the removal of a Supreme Court Judge. The resolution should be passed by 2/3rd number of the members of Parliament and be signed by the President of India.


Question 9.
Challenge before free and fair elections is:
(a) allotment of Symbols
(b) casteism and Communalism
(c) withdrawal of Nominations
(d) None of these

Answer

Answer: (b) casteism and Communalism
Casteism and Communalism, voters vote for the candidates on the basis of caste and religion and not on the basis of a their ability.


Question 10.
What is the meaning of Criminalization of politics?
(a) Ruling parties try to use official machineiy during election campaign
(b) Candidates and political parties use lot of money in the election
(c) People with criminal background and tendencies are entering politics
(d) None of these

Answer

Answer: (c) People with criminal background and tendencies are entering politics
People with criminal background and tendencies are entering politics. They push others out of electoral race and secure ticket from major political parties. They use muscle power to intimidate other candidates. They also threaten voters to vote for them.