Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design

 

Question 1.
What does a Republic mean?
(a) King has the power to decide
(b) The head of the state is hereditary
(c) Dictatorship
(d) The head of the state is an elected person and not a hereditary positions.

Answer

Answer: (d) The head of the state is an elected person and not a hereditary positions.
The head of the state is an elected person and not a hereditary position. It is the true defination of a Republic prescribed by our constitution.


Question 2.
Who framed Indian Constitution?
(a) Ordinary Citizens
(b) Governor General of India
(c) British Parliament
(d) Constituent Assembly

Answer

Answer: (d) Constituent Assembly
India has a written constitution. Cabinet Mission recommended the creation of Constituent Assembly. Constitution was discussed and adopted by Constituent Assembly.


Question 3.
When were elections of Constituent Assembly held?
(a) June, 1946
(b) July, 1946
(c) August, 1946
(d) September 1946

Answer

Answer: (b) July, 1946
Members of the Constituent Assembly were elected member peoples representatives and nominees from the native states. Elections to the Constituent Assembly were held in July, 1946.


Question 4.
President of constituent Assembly was ……………. .
(a) B.R. Ambedkar
(b) B.N. Rao
(c) K.M. Munshi
(d) Rajendra Prasad

Answer

Answer: (d) Rajendra Prasad
Dr. Rajendra Prasad was the President of the Constituent Assembly.


Question 5.
Who was the Chairman of Drafting Committee?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Rajendra Prasad
(c) K.M. Munshi
(d) B.N. Rao

Answer

Answer: (a) B.R. Ambedkar
Constituent Assembly had certain committees. Dr. B.R. Ambedkar was the chairman of Drafting Committee.


Question 6.
The first meeting of the Constituent Assembly was held on ……………. .
(a) September, 1946
(b) October, 1946
(c) November, 1946
(d) December, 1946

Answer

Answer: (d) December, 1946
Elections to the Constituent Assembly were held in July, 1946 and first meeting was held in December, 1946.


Question 7.
How much time did framing of constitution took?
(a) 3 years, 11 months, 18 days
(b) 2 years, 11 months, 18 days
(c) 1 years, 11 months, 18 days
(d) 1 year, 11 months, 16 days

Answer

Answer: (b) 2 years, 11 months, 18 days
The Constitution of India was discussed and adopted by Constituent Assembly. First meeting of Constituent Assembly was held in December, 1946. On 26 November, 1949 the Constitution was adopted and enacted by Constituent Assembly.


Question 8.
When was Indian Constitution adopted?
(a) 26 November, 1949
(b) 26 December, 1949
(c) 26 January, 1950
(d) 26 February, 1950

Answer

Answer: (a) 26 November, 1949
On 26th November, 1949 the Constitution was adopted.


Question 9.
Which article of the Indian Constitution, the procedure of amendment of constitution is mentioned?
(a) Article 366
(b) Article 367
(c) Article 368
(d) Article 369

Answer

Answer: (c) Article 368
Constitution to has be flexible and adaptable to the changing circumstances and needs. Therefore certain provisions are there in the constitution by which changes can be incorporated in the constitution. Article 368 of the Constitution provides procedures for these amendments.


Question 10.
When was the first amendment to the Indian Constituent made?
(a) In 1950
(b) In 1951
(c) In 1952
(d) In 1953

Answer

Answer: (b) In 1951
First amendment was made in 1951. Provisions for reservation, abolition of land lordism and imposition of reasonable restrictions and individual freedom.