Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Rights

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Rights

 

Question 1.
Rights are justified demands. Who said it?
(a) Aristotle
(b) Baushake
(c) Shiele
(d) Laski.

Answer

Answer: (b) Baushake.


Question 2.
Marx gave priority, to
(a) Political rights
(b) Economic rights
(c) Cultural rights
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Economic rights.


Question 3.
In which year UN Human Right Declaration was passed.
(a) 10th Dec, 1948
(b) 10th Feb, 1949
(c) 1st May, 1950
(d) 21st July, 1948.

Answer

Answer: (a) 10th Dec, 1948.


II. Fill in the blank with suitable words:

Question 1.
Rights are essential conditions for the …………. of man.

Answer

Answer: Welfare


Question 2.
……………is celebrated on International Human Rights Day.

Answer

Answer: 10th December


Question 3.
Indian Constitution has now ………….. Fundamental Rights.

Answer

Answer: Six


Question 4.
…………… and …………… are two sides of the same coin.

Answer

Answer: Rights, duties


Question 5.
Right of free and fair trial is …………….

Answer

Answer: Political right.


III. Select the Right and Wrong answers.

Question 1.
Rights are conditions which are necessary for welfare of man.

Answer

Answer: Right


Question 2.
Rights are obligations of state as well as man.

Answer

Answer: Right


Question 3.
Right of employment is Fundamental Right in India.

Answer

Answer: Wrong


Question 4.
Moral Rights have the legal basis.

Answer

Answer: Wrong


Question 5.
Rights and duties are the two sides of the same coin.

Answer

Answer: Right


Question 6.
Marx considered political rights more important for man.

Answer

Answer: Wrong


Question 7.
Right to property is cultural right.

Answer

Answer: Wrong


Question 8.
Human rights are necessary for the dignity of man.

Answer

Answer: Right


Question 9.
Right of Expression is a universal right.

Answer

Answer: Right


Question 10.
UN is playing important role in the promotion of Human Rights.

Answer

Answer: Right


IV. Matching Questions

Column A Column B
a. The rights which are given constitutional status. 1. 10th Dec, 1948
b. Political rights were given importance in comparison to other rights. 2. Political rights
c. UN International Human Rights Declaration. 3. Moral rights
d. Right to vote and right to elect one’s repersentative. 4. Marx
e. To expect the service from sons and daughters. 5. Fundamental Rights.
Answer

Answer:

Column A Column B
a. The rights which are given constitutional status. 5. Fundamental Rights.
b. Political rights were given importance in comparison to other rights. 4. Marx
c. UN International Human Rights Declaration. 1. 10th Dec, 1948
d. Right to vote and right to elect one’s repersentative. 2. Political rights
e. To expect the service from sons and daughters. 3. Moral rights