Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Legislature

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Legislature

 

Question 1.
Maximum number of seats of Lok Sabha can be
(a) 500
(b) 525
(c) 550
(d) 545

Answer

Answer: (c) 550


Question 2.
Total strength of Rajya Sabha is
(a) 200
(b) 250
(c) 245
(d) 300

Answer

Answer: (b) 250


Question 3.
First speaker of Lok Aabha was
(a) Ravi Rai
(b) G.V. Mavlankar
(c) Balram Jakhar
(d) Sarder G.S.Dhilon

Answer

Answer: (b) G.V. Mavlankar


II. Fill up the blanks

Question 1.
President can issue ……………. which has the effect of law.

Answer

Answer: ordinance


Question 2.
To because the member of Rajya Sabha one should be of minimum …………… years of age.

Answer

Answer: 30


Question 3.
…………… is present speaker of Lok Sabha.

Answer

Answer: Somnath Chatterjee


Question 4.
………… is ex-officio chairman of Rajya Sabha.

Answer

Answer: Vice President


Question 5.
Governor, nominates …………. member to state legislative council.

Answer

Answer: 1/12