Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive

 

Question 1.
India has
(a) Parliamentary executive
(b) Presidential executive
(c) Semi-Presidential executive
(d) Military Executive

Answer

Answer: (a) Parliamentary executive


Question 2.
In Parliamentary executive, Council of ministers is responsible for
(a) President
(b) Prime-minister
(c) Parliament
(d) Supreme Court

Answer

Answer: (c) Parliament


Question 3.
Prime-minister is appointed by
(a) President
(b) Council of ministers
(c) Parliament
(d) People

Answer

Answer: (a) President


II. Fill up the blanks

Question 1.
Governor is appointed by …………..

Answer

Answer: President


Question 2.
President is elected for a period of …………

Answer

Answer: 5 years


Question 3.
…………. conducts the examinations for civil services

Answer

Answer: UPSC


Question 4.
Chief minister is appointed by …………

Answer

Answer: Governor


Question 5.
…………. is the chief of the Army staff.

Answer

Answer: President