Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Election and Representation

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Election and Representation

 

Question 1.
Who conducts the elections in India?
(a) Planning commission
(b) Election Commission
(c) Finance Commission
(d) Vigilance Commission

Answer

Answer: (b) Election Commission


Question 2.
What is the minimum voting age in India
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 17 years
(d) 20 years

Answer

Answer: (a) 18 years


Question 3.
Who appoints the chief Election Commissioner?
(a) President
(b) Prime-minister
(c) Supreme court
(d) Governor

Answer

Answer: (a) President


II. Fill up the blanks

Question 1.
At present ………….. is chief Election Commissioner

Answer

Answer: B.B.Tandon


Question 2.
Art …………. deals with composition of Election Commission

Answer

Answer: 324


Question 3.
Political parties are given permission by ……………..

Answer

Answer: Election commission


Question 4.
Voting age is reduced from 21 to 18 years by ……………

Answer

Answer: 61st Amendment


Question 5.
Election due to death or any reason of a member is called as ………….

Answer

Answer: Bye election.