Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 7 Changing Cultural Traditions

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 7 Changing Cultural Traditions

 

Question 1.
Cassandra Fedele was
(a) Women humanist
(b) Orator
(c) Curator
(d) Professor

Answer

Answer: (a) Women humanist


Question 2.
Erasmus, a Christian humanist was from
(a) Africa
(b) Asia
(c) Holland
(d) England.

Answer

Answer: (c) Holland


Question 3.
Protestant Reformers was
(a) A document opposing church practises
(b) A movement against Catholic Church by Martin Luther, a monk
(c) A mutiny
(d) Peasants movement opposing over-taxation.

Answer

Answer: (b) A movement against Catholic Church by Martin Luther, a monk


Question 4.
Copernicus was afraid of printing his manuscript because
(a) It was not good to mankind
(b) It was a disclosure of Church’s fallacy
(c) It would here jeopardise his image in society
(d) He wanted to avoid its bitter percussions in his individual life-time.

Answer

Answer: (d) He wanted to avoid its bitter percussions in his individual life-time.


Question 5.
William Tyndal while presenting English version of Bible says
(a) It will create public awareness to religion
(b) Network of Christianity would increase
(c) It will imprint virtues in the hearts of masses
(d) It will disclose how trickily, the church and its clergy men have made Bible all for their advantage.

Answer

Answer: (d) It will disclose how trickily, the church and its clergy men have made Bible all for their advantage.


Fill in the blanks

Question 1.
All men are bad and even ready to display their nature partly because of the fact that human desires are ………………..

Answer

Answer: insatiable


Question 2.
Good manners include politeness in speech and activity, dress correctly and positive ………………..

Answer

Answer: skills


Question 3.
She condemned republic for freedom defined in favour of ……………….. men over those of women.

Answer

Answer: desires


Question 4.
It is well for a woman to have a ……………….. and delicate tenderness with an air of feminine sweetness in her every movement/gesture.

Answer

Answer: certain soft


Question 5.
Clergy would sell ……………….. which apparently freed the buyer from the burden of the sins he had committed.

Answer

Answer: indulgences


Question 6.
Complete faith in God alone could ……………….. to the right life and entry into heaven.

Answer

Answer: guide


Question 7.
Ignatius Loyola, a Spanish set up the ……………….. in 1540 to cope with Protestanism.

Answer

Answer: Jesus Society


Question 8.
De revolutionibus of ……………….. retained by him impublished till his death bed.

Answer

Answer: Copernicus


Question 9.
………………. meant the area of government and of formal religion.

Answer

Answer: Public sphere of life


Question 10.
Europe dissolved in a number of smaller independent states on ……………….. basis as Italy initially was in dissolved state.

Answer

Answer: Linguistic.