Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands

 

Question 1.
Uthman was the
(a) First aliph
(b) Second Caliph
(c) Third Caliph
(d) Fourth Caliph

Answer

Answer: (c) Third Caliph


Question 2.
Battle of the Camel was fought between
(a) Umayyads and Abbasids
(b) Abu Muslim and Marwan
(c) Ali and Aisha
(d) Shias and Sunnis

Answer

Answer: (c) Ali and Aisha


Question 3.
Frank’s were
(a) Muslims
(b) Arab Nationals
(c) Jewish
(d) Christian

Answer

Answer: (d) Christian


Question 4.
Muamalat is meant by
(a) rituals
(b) social affairs
(c) political considerations
(d) religious affairs

Answer

Answer: (b) social affairs


Question 5.
Sasanian rulers were from
(a) Rome
(b) Iran
(c) Greek
(d) Samarqand

Answer

Answer: (b) Iran


Question 6.
Copper coin circulated in the central Islamic Lands was called
(a) denarius
(b) Fulus
(c) dirham
(d) drachm

Answer

Answer: (b) Fulus


Question 7.
Al-Qanum fil Tibb, a book on medicine was composed by
(a) Ibn Sina
(b) Umar Khayyam
(c) Alberuni
(d) Bayazid Bistami

Answer

Answer: (a) Ibn Sina


Question 8.
A level in literary and Cultural refinement in communication is stated as—
(a) nazm
(b) rubai
(c) adab
(d) falasifa

Answer

Answer: (c) adab


Question 9.
Pahlavi was
(a) A language of ancient Rome
(b) language of sacred books of ancient Iran
(c) A ritual of Muslim Community
(d) Name of a hospital.

Answer

Answer: (b) language of sacred books of ancient Iran


Question 10.
Bayt-al-Kima was
(a) An auditorium
(b) A Synagogue
(c) A mosque
(d) A Library cum Institute of Science.

Answer

Answer: (d) A Library cum Institute of Science.