Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 10 Displacing Indigenous Peoples

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 10 Displacing Indigenous Peoples

 

Question 1.
Population of native people in America met to sharp decrease because
(a) They were deported to reservations
(b) They were not given rights of citizen
(c) They were made slaves
(d) They had to suffer inclement weather in so-called reservations and the atrocities exercised upon them by Europeans.

Answer

Answer: (d) They had to suffer inclement weather in so-called reservations and the atrocities exercised upon them by Europeans.


Question 2.
Revolution in America came different way than that of England.
(a) Estates were established here
(b) People organised in grids and sold the artefact
(c) Infrastructural development and manufacture of agricultural tools
(d) They snatched lands from natives and expelled them.

Answer

Answer: (c) Infrastructural development and manufacture of agricultural tools


Question 3.
A number of native people became citizen of USA but on condition that
(a) They shall be given citizenship right
(b) They shall be treated at par with Europeans
(c) Their traditions shall not be interfered with and reservation shall be sustained
(d) They shall be provided with administrative jobs.

Answer

Answer: (c) Their traditions shall not be interfered with and reservation shall be sustained


Question 4.
Natives were puzzled by the fact that the European traders sometimes gave them a lot of things in exchange for their goods, sometimes very little because
(a) They thought they are cheated
(b) They had no sense of market and fluctuation in demand and supply
(c) Europeans were clever people
(d) Prices were fluctuating every year.

Answer

Answer: (b) They had no sense of market and fluctuation in demand and supply


Question 5.
Gold mish ended with
(a) Several wars between natives and Europeans
(b) Construction of railway lines, recruitment of Chinese workers
(c) Several problems to nature people.
(d) Mere mirage of finding gold mines in California.

Answer

Answer: (b) Construction of railway lines, recruitment of Chinese workers


Fill in the blanks

Question 1.
A native leader Chief Seattle wrote a letter to ……………….. of the USA in 1854.

Answer

Answer: the President of USA


Question 2.
Anthropologists think like absence of primitive people in Europe ……………….. natives would have died out.

Answer

Answer: American


Question 3.
Cherokees, a distinct community had their ……………….. territory.

Answer

Answer: sovereign


Question 4.
Karl Marx stated American ……………….. as the last capitalist Utopia.

Answer

Answer: Frontiers


Question 5.
USA was an underdeveloped economy in 1860 but if had become a ……………….. in 1890.

Answer

Answer: developed country


Question 6.
A survey The Problems of Indian Administration was made in ………………..

Answer

Answer: 1920


Question 7.
In the late eighteenth century Australia had between ……………….. and ……………….. native communities.

Answer

Answer: 350,750


Question 8.
The Daruk people fell in bewilderment when they had watched ……………….. destroying sacred places and cutting trees ………………..

Answer

Answer: Europeans, mercilessly


Question 9.
Judith Wright was an ……………….. writer who favoured the Australian ………………..

Answer

Answer: Australian, aborigines


Question 10.
It is essential to recognise that the ……………….. had strong historic bonds with land which was ……………….. to them.

Answer

Answer: native people, sacred.