Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time

MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time

 

Question 1.
Female Figurines were known as
(a) Altamira
(b) Sahana
(c) Venuses
(d) Vestonice.

Answer

Answer: (c) Venuses


Question 2.
The earliest fossils from Europe are attributed to
(a) Australopithecus
(b) Homo Heidelbergensis
(c) Homo Habilis
(d) Homo erectus

Answer

Answer: (b) Homo Heidelbergensis


Question 3.
Period of Homo erectus, archaicHomosapiens, Neanderthals, homo sapiens sapiens is –
(a) 5mya to lmya
(b) 60,000 years ago
(c) lmya to 40,000 years ago
(d) 40,000 years ago.

Answer

Answer: (c) lmya to 40,000 years ago


Question 4.
Hominids immigrated from Africa to Asia during the period
(a) 5.6mya
(b) 0.8mya
(c) 2.0 – 1.5mya
(d) 2.2 – 2.0mya.

Answer

Answer: (c) 2.0 – 1.5mya


Question 5.
Anthropologist is a specialist who –
(a) Studies the social traits and behaviour.
(b) Studies human culture and societies as well as evolutionary aspects of human biology.
(c) Studies the general policies and ethics adopted by the society.
(d) Studies the ancient remains and antique.

Answer

Answer: (b) Studies human culture and societies as well as evolutionary aspects of human biology.


Question 6.
Hominid is a member of family
(a) Hominoid
(b) Australopithecus
(c) Homo erectus
(d) Hominidae

Answer

Answer: (d) Hominidae


Question 7.
Foraging means
(a) to adapt
(b) to search for food
(c) to migrate
(d) to shift

Answer

Answer: (b) to search for food


Question 8.
The name of a hunting-gathering society living in Kalahari’ Desert was-
(a) Chesowanja
(b) Pred mosti
(c) Kung-san
(d) Schoningen

Answer

Answer: (c) Kung-san


Question 9.
The primitive human species learned the use of fire
(a) 3.41akh years ago
(b) 1\(\frac {1}{4}\) lakh years ago
(c) 75,000 years ago
(d) 80,000 years ago

Answer

Answer: (b) 1\(\frac {1}{4}\) lakh years ago