Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 8 Composition and Structure of Atmosphere

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 8 Composition and Structure of Atmosphere

 

Question 1.
Atmosphere contains
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) dust particles
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 2.
Which gas is essential for breathing?
(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) none of these

Answer

Answer: (b) oxygen


Question 3.
What is the percentage of air in the atmosphere?
(a) 32
(b) 99
(c) 0.1
(d) 21

Answer

Answer: (b) 99


Question 4.
At what height will oxygen be almost in negligible quantity?
(a) 120 km.
(b) 90 km.
(c) 18 km.
(d) 60 km.

Answer

Answer: (a) 120 km.


Question 5.
What is the % of nitrogen in the atmosphere?
(a) 20.95%
(b) 78.08%
(c) 20%
(d) 80%

Answer

Answer: (b) 78.08%.


Question 6.
Which gas is present in large amount in the atmosphere?
(a) oxygen
(b) hydrogen
(c) nitrogen
(d) carbon dioxide

Answer

Answer: (c) nitrogen.


Question 7.
Name the gas which is useful for plants
(a) oxygen
(b) carbon dioxide
(c) argon
(d) hydrogen

Answer

Answer: (b) carbon dioxide.


Question 8.
Which gas is found as a trace in the atmosphere?
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) carbon dioxide
(d) xenon

Answer

Answer: (d) xenon.


Question 9.
What percentage of carbon dioxide is found in air?
(a) 0.036%
(b) 0.93%
(c) 0.002%
(d) 0,3%

Answer

Answer: (a) 0.036%.


Question 10.
What percentage of oxygen is found in the air?
(a) 20.95
(b) 21.95
(c) 78.08
(d) 80.08

Answer

Answer: (a) 20.95.