Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 7 Landforms and their Evolution

 

Question 1.
Which one is a geomorphic agent?
(a) running water
(b) ground water
(c) waves
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 2.
A land mass passes how many stages of development?
(a) youth
(b) mature
(c) old age
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 3.
Running water causes
(a) erosion
(b) deposition
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 4.
The geomorphic agents are capable of
(a) erosion
(b) deposition
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 5.
What causes overland flow?
(a) sheet erosion
(b) hill formation
(c) sheet deposition
(d) none of these

Answer

Answer: (c) sheet deposition


Question 6.
Gullies deepens, widen, lengthen and unite to form
(a) rills
(b) valleys
(c) mountains
(d) deltas

Answer

Answer: (b) valleys.


Question 7.
Name the geomorphologists who considered that landforms were the best indicators of earth’s history’:
(a) S.W. Woolridge
(b) M.M. Davis
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both.


Question 8.
Name the forces which are responsible for the evolution of landforms.
(a) external
(b) Internal
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both.


Question 9.
How many types of weathering takes place?
(a) mechanical
(b) chemical
(c) biological
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 10.
Name the process under which the rocks are decayed and decomposed without any change in their situation :
(n) weathering
(b) volcanisation
(c) mass wasting
(d) wave currents

Answer

Answer: (a) weathering.