Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes

 

Question 1.
The branch of science which deals with the study of soil is
(a) Geology
(b) Pedology
(c) Zoology
(d) none of them

Answer

Answer: (b) Pedology


Question 2.
Enrichment of water with nutrients, primarily phosphorus, causing abundant aquatic plant growth is known as
(a) Humification
(b) Diastrophism
(c) Eutrophication
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Eutrophication.


Question 3.
Vertical section of the soil through all its horizons and extending into the parent material is called
(a) Soil profile
(b) Rock profile
(c) Mantle
(d) Crustle

Answer

Answer: (a) Soil profile.


Question 4.
The mineral which makes the saline soil useful for crops
(a) calcium
(b) potassium
(c) gypsum
(d) silica

Answer

Answer: (c) gypsum.


Question 5.
Which soil layer is approximately parallel to the soil surface
(a) Soil horizon
(b) Mantle
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (a) Soil horizon.


Question 6.
Name the process by which clay or other fine particles go down the soil profile
(a) Eluviation
(b) illuviation
(c) Leaching
(d) Salinisation

Answer

Answer: (a) Eluviation.


Question 7.
Name the process by which the material is washed down in . the lower horizon of the soil profile :
(a) Eluviation
(b) Illuviation
(c) Leaching
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Illuviation.


Question 8.
What process causes the removal and downward movement of material from horizon in solution?
(a) Leaching
(b) Illuviation
(c) Eluviation
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Leaching.


Question 9.
The earth has moved and moves
(a) Horizontally
(b) Vertically
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 10.
The earth’s surface receives energy from
(a) sun
(b) moon
(c) stars
(d) interior gases

Answer

Answer: (a) sun.