Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 5 Minerals and Rocks

 

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 5 Minerals and Rocks

 

Question 1.
What is the percentage of oxygen in the earth’s crust by weight?
(a) 46.60%
(b) 27.72%
(c) 8.13%
(d) 5.00%

Answer

Answer: (a) 46.60%.


Question 2.
What is the basic source of all minerals in the earth’s crust?
(a) upper surface
(b) magma
(c) crust
(d) none of them

Answer

Answer: (b) magma.


Question 3.
Which one is the most important component of Quartz?
(a) sand
(b) granite
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 4.
Which one is not the component of pyroxenes?
(a) calcium
(b) magnesium
(c) iron
(d) granite

Answer

Answer: (d) granite.


Question 5.
Which are the major elements of Olivine?
(a) iron
(b) silica
(c) magnesium
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 6.
Which one is the metallic mineral?
(a) silica
(b) carbon
(c) oxygen
(d) gold

Answer

Answer: (d) gold.


Question 7.
Out of these which do not contain the metal content?
(a) sulphur
(b) nitrates
(c) phosphates
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 8.
The science of rocks is known as
(a) Geology
(b) Zoology
(c) Petrology
(d) none of them

Answer

Answer: (c) Petrology.


Question 9.
The rocks which are formed from solidified magma and lava are known as
(a) Sedimentary
(b) Igneous
(c) Sand rocks
(d) Metamorphic

Answer

Answer: (b) Igneous.


Question 10.
What kind of rocks are formed by the deposition/cementation of the fragments?
(a) Sedimentary
(b) Igneous
(c) Pegmatitic
(d) Metamorphic

Answer

Answer: (a) Sedimentary.