Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Distribution of Oceans and Continents

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Distribution of Oceans and Continents

 

 

Question 1.
Wegner’s theory was proposed in
(a) 1912
(b) 1755
(c) 1862
(d) none of them

Answer

Answer: (a) 1912.


Question 2.
The super-continent from which all landmasses of the world have formed is
(a) Volcanoes
(b) Pangaea
(c) Continents
(d) Oceans

Answer

Answer: (b) Pangaea.


Question 3.
The volcanic centres are called
(a) volcanoes
(b) hotspots
(c) crustal plates
(d) none of them

Answer

Answer: (b) hot spots.


Question 4.
Periodical change in the position of magnetic pole is
(a) Polar wandering
(b) Subduction
(c) Geological process
(d) none of them

Answer

Answer: (a) Polar wandering.


Question 5.
The process in which one plate over-rides the other and the over-riden plate slips down into the mantle and is absorbed is called
(a) Subduction
(b) Abduction
(c) Polar wandering
(d) Geological process

Answer

Answer: (a) Subduction.


Question 6.
The northern continent broken from pangaea is
(a) Laurasia
(b) Pacific plate
(c) Pangaea
(d) none of them

Answer

Answer: (a) Laurasia.


Question 7.
The southern continent broken from pangaea is
(a) Laurasia
(b) Gondwanaland
(c) Pacific ocean
(d) none of them

Answer

Answer: (b) Gondwanaland.


Question 8.
Who presented a map using computer programme to find best fit of Atlantic margin?
(a) Alfred Wegner
(b) Bullard
(c) Abraham Ortelius
(d) Antonio

Answer

Answer: (b) Bullard.


Question 9.
The earliest marine deposits along the coastline of either S.America or Africa are of
(a) Jurassic age
(b) Pangaea
(c) Laurasia
(d) Gondwanaland

Answer

Answer: (a) Jurassic age.


Question 10.
Rich placer deposits of gold occur in
(a) Australia
(b) America
(c) Madagascar
(d) Ghana coast

Answer

Answer: (d) Ghana coast.