Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Climate

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Climate

 

Question 1.
The high velocity winds blowing in the upper troposphere are termed as
(a) Jet stream
(b) Monsoon
(c) Loo
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Jet stream


Question 2.
In summer the mercury occasionally touches 55°C in
(a) Eastern desert
(b) Western deserts
(c) Eastern Ghat
(d) Central plain

Answer

Answer: (b) Western deserts


Question 3.
Mainland of India lies roughly between
(a) 8°N and 37°N latitude
(b) 8°N and 37°6’N latitudes
(c) 8°N and 38°N latitudes
(d) 8°N and 39°N latitudes

Answer

Answer: (a) 8°N and 37°N latitudes


Question 4.
The Indian climate is
(a) Monsoonal type
(b) Sub-monsoonal type
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (d) Both of them


Question 5.
The local name of thunderstorm in West Bengal is
(a) Jetstream
(b) Mausim
(c) Kalbaishakhi
(d) Loo

Answer

Answer: (c) Kalbaishakhi


Question 6.
The common name for the gases like carbon dioxide, methane, ozone and chlorofluorocarbons is
(a) Greenhouse gases
(b) Heat producing gases
(c) Atmospheric gases
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Greenhouse gases


Question 7.
The cold weather season begins from
(a) March to May
(b) October to January
(c) December to February
(d) November to January

Answer

Answer: (c) December to February


Question 8.
The retreating monsoon season starts from
(a) October and November
(b) June to September
(c) March to May
(d) December to February

Answer

Answer: (a) October and November


Question 9.
Agricultural prosperity of India depends very much on
(a) Rainfall
(b) Temperature
(c) Both
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both


Question 10.
In India the average annual rainfall is
(a) 135 cm.
(b) 125 cm.
(c) 200 cm.
(d) 50 cm.

Answer

Answer: (b) 125 cm.