Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 3 Interior of the Earth

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 3 Interior of the Earth

 

Question 1.
What are constantly shaping the landscape?
(a) exogenic processes
(b) endogenic processes
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both of them.


Question 2.
What is the radius of earth?
(a) 6370 km
(b) 6360 km
(c) 6380 km
(d) 636 km

Answer

Answer: (a) 6370 km.


Question 3.
Which one is the direct source of providing information about the interior of the earth?
(a) Deep Ocean Drilling Project
(b) Volcanic eruptions
(c) Integrated Ocean Drilling Project
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 4.
Which one is the indirect source of providing information about the interior of the earth?
(a) volcanic eruption
(b) gravitational force
(c) drilling projects
(d) Ocean Integrated Drilling Project

Answer

Answer: (b) gravitational force.


Question 5.
The temperature and pressure increases through
(a) mining
(b) drilling
(c) volcanic
(d) gravitational

Answer

Answer: (a) mining.


Question 6.
The gravitation force (g) at different latitudes on the surface is
(a) same
(b) different
(c) decreases towards the poles
(d) increases towards the equator

Answer

Answer: (b) different.


Question 7.
Earthquake is
(a) shaking of the earth
(b) release of heat
(c) evolution of gases
(d) none of them

Answer

Answer: (a) shaking of the earth.


Question 8.
Name the point from which energy is released?
(a) core
(b) mantle
(c) focus
(d) body

Answer

Answer: (c) focus.


Question 9.
What is called the point on the surface?
(a) Hypocentre
(b) Focus
(c) Epicentre
(d) Body centre

Answer

Answer: (c) Epicentre.


Question 10.
Which instrument records the waves reaching the surface?
(a) Seismograph
(b) Richter scale
(c) Demograph
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Seismograph.