Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 3 Drainage System

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 3 Drainage System

 

Question 1.
The area drained by a river is
(a) Watershed
(b) Basin
(c) Catchment
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 2.
When the drainage develops similar to branches of a tree, it is called:
(a) Radial
(b) Dendritic
(c) Centripetal
(d) Trellis

Answer

Answer: (b) Dendritic


Question 3.
Watershed is also known as
(a) Catchment area
(b) Dendritic
(c) Trellis
(d) Radial

Answer

Answer: (a) Catchment area


Question 4.
Which river consists 77% of the drainage area?
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Mahanadi
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 5.
Major river basin includes
(a) 16 drainage basin
(b) 14 drainage basin
(c) 10 drainage basin
(d) 15 drainage basin

Answer

Answer: (b) 14 drainage basin


Question 6.
On the basis of regional distribution the Indian drainage system is categorised into:
(a) two
(b) four
(c) three
(d) five

Answer

Answer: (a) two


Question 7.
Which river flows through the rift valley?
(a) Narmada
(b) Tapi
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (d) Both of them


Question 8.
Which river was dismem bered into three main drainage systems?
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Indus
(d) Indo-Brahma

Answer

Answer: (d) Indo-Brahma


Question 9.
The Indus is also known as
(a) Brahmaputra
(b) Indobrahm
(c) Sindhu
(d) Singi

Answer

Answer: (c) Sindhu


Question 10.
Which river rises from Pir panjal in the south-eastern part of the valley of Kashmir?
(a) Satluj
(b) Jhelum
(c) Indus
(d) Ravi

Answer

Answer: (b) Jhelum