Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth

 

Question 1.
Who gave the nebular hypothesis?
(a) Immanual Kant
(b) Aristotle
(c) Chamberlain
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Immanual Kant.


Question 2.
When was nebular hypothesis revised?
(a) 1796
(b) 1900
(c) 1950
(d) 1920

Answer

Answer: (a) 1796.


Question 3.
The sun is surrounded by
(a) solar nebula
(b) dust material
(c) none of them
(d) both of them

Answer

Answer: (a) solar nebula.


Question 4.
Who gave the Big Bang theory?
(a) Kant
(b) Chamberlain
(c) Edwin Hubble
(d) none of them

Answer

Answer: (c) Edwin Hubble.


Question 5.
When did the event of Big Bang take place?
(a) 13.6 million years ago
(b) 13.7 billion years ago
(c) 4.6 billion years ago
(d) 4.6 million years ago

Answer

Answer: (b) 13.7 billion years ago.


Question 6.
A galaxy start to form a large cloud of hydrogen gas called
(a) Planet
(b) Earth
(c) Moon
(d) Nebula

Answer

Answer: (d) Nebula.


Question 7.
The size of the galaxies range from
(A) 80,000 to 150,000
(b) 80,000 to 160,000
(c) 50,000 to 180,000
(d) 60,150,000

Answer

Answer: (a) 80,000 to 150,000.


Question 8.
The formation of stars have taken place before
(a) 5 million years
(b) 5 billion years
(c) 6 million years
(d) 5 to 6 billion years ago.

Answer

Answer: (d) 5 to 6 billion years ago.


Question 9.
A light year is a measure of
(a) distance
(b) time
(c) both
(d) none of them

Answer

Answer: (a) distance.


Question 10.
What is the speed of light?
(a) 300,000 km/second
(b) 330,000 km/second
(c) 30,000 km/second
(d) 3.0 km/second

Answer

Answer: (a) 300.000 km/second.