Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 Structure and Physiography

 

Question 1.
From which river the name of India has been derived?
(a) Brahmaputra
(b) Ganga
(c) Sindhu
(d) Kaveri

Answer

Answer: (c) Sindhu.


Question 2.
The science of the earth’s crust is
(a) Geology
(b) Geomorphology
(c) Geography
(d) Zoology

Answer

Answer: (a) Geology.


Question 3.
The lithological study of rock beds, sequence of their occurrence and their thickness and age is
(a) Physiography
(b) Geography
(c) Stratigraphy
(d) Photography

Answer

Answer: (c) Stratigraphy.


Question 4.
The highest and youngest mountain system of the world is
(a) The plateau
(b) The Himalayas
(c) Coastal plain
(d) Islands

Answer

Answer: (b) The Himalayas.


Question 5.
The highest mountain peak of the world is
(a) Mount Everest
(b) Kanchenjunga
(c) Pir-panjal
(d) All of them

Answer

Answer: (a) Mount Everest.


Question 6.
The outer Himalayas is known as
(a) Himadri
(b) Shivalik
(cj Purvanchal
(d) Bhangar

Answer

Answer: (b) Shivalik.


Question 7.
The highest mountain peak of the Karakoram mountain range is:
(a) Mount Everest
(b) Mount K2
(c) Kanchenjunga
(d) Mount Blanc

Answer

Answer: (b) Mount K2.


Question 8.
The Indian name for greater Himalaya is
(a) Himadri
(b) Bhabar
(c) Dune
(d) Bhangar

Answer

Answer: (d) Himadri.


Question 9.
The highest peak of the Alps mountain is
(a) Kanchenjunga
(b) Mount Everest
(c) Mount K2
(d) Mount Blanc

Answer

Answer: (d) Mount Blanc.


Question 10.
The river that is believed to have disappeared in Rajasthan is
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Saraswati
(d) Ghaggar

Answer

Answer: (c) Saraswati.