Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 12 World Climate and Climate Change

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 12 World Climate and Climate Change

 

Question 1.
Koeppen recognized _____ major climatic groups.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

Answer

Answer:(d) Five


Question 2.
The type of climate found in the Amazon basin in South America is tropical
(a) monsoon climate
(b) dry climate
(c) wet climate
(d) a wet and dry climate

Answer

Answer:(c) wet climate


Question 3.
The processes that warm the atmosphere are often collectively referred to as the ________
(a) globalization
(b) greenhouse effect
(c) Silurian
(d) none of the above

Answer

Answer:(b) greenhouse effect


Question 4.
Warm temperate climates extend from:
(a) 300 – 500 latitude
(b) 40 – 50 latitude
(c) 35 – 40 latitude
(d) 450 – 50 latitude

Answer

Answer:(a) 300 – 500 latitude


Question 5.
The group of four climates that represent humid conditions is
(a) A – B – C – E
(b) A – C – D – E
(c) B – C – D – E
(d) A – C – D – F

Answer

Answer:(b) A – C – D – E


Question 6.
Which one of the following causes global warming?
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Hydrogen

Answer

Answer:(a) Carbon dioxide


Question 7.
BWh denotes:
(a) Sub-tropical Steppe climate
(b) Sub-tropical desert climate
(c) Mid-latitude Steppe climate
(d) Mid-latitude desert climate

Answer

Answer:(b) Sub-tropical desert climate


Question 8.
Polar climates are denoted by
(a) P
(b) E
(c) F
(d) G

Answer

Answer:(b) E


Question 9.
________ classification attempts to organise climates according to their causes.
(a) Empirical
(b) Hydrological
(c) Genetic
(d) None of the above

Answer

Answer:(c) Genetic


Question 10.
The GHG that results from the intestinal gases of ruminants (cows) is
(a) Nitrous oxide
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Methane

Answer

Answer:(d) Methane