Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 India: Location

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 India: Location

 

Question 1.
The Standard Meridian of India is
(a) 82°30’ East
(b) 82°32′ East
(c) 84°30′ East
(d) 82°30′ West

Answer

Answer: (a) 82°30’ East.


Question 2.
Kanyakumari is
(a) Near the equator
(b) Away from the equator
(c) Near the pole
(d) Away from the pole

Answer

Answer: (a) Near the equator.


Question 3.
India is the
(a) 5th largest country
(b) 2nd largest country
(c) 10th largest country
(d) 7th largest country of the world

Answer

h

Answer: (d) 7th largest country of the world.


Question 4.
Which countries of the world have common-frontiers with India?
(a) Pakistan
(b) England
(c) Canada
(d) Australia

Answer

Answer: (a) Pakistan.


Question 5.
Which one is the closest neighbour of India in the South
(a) Pakistan
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka

Answer

Answer: (d) Sri Lanka.


Question 6.
The distance measured from east to west is:
(a) 3,214 km.
(b) 2,933 km.
(c) 4,000 km.
(d) 3,933 km.

Answer

Answer: (b) 2,933 km.


Question 7.
Russia has
(a) 5 time zone
(b) 11 time zone
(c) 2 time zone
(d) 6 time zone

Answer

Answer: (b) 11 time zone.


Question 8.
Length of the peninsular part of India is :
(a) 1,700 km.
(b) 1,600 km.
(c) 1,500 km.
(d) 2,000 km.

Answer

Answer: (b) 1,600 km.


Question 9.
Juhu beach is located in
(a) Chennai
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Goa

Answer

Answer: (b) Maharashtra.


Question 10.
Marina beach is located in
(a) Chennai
(b) Maharashtra
(c) Tiruvananthapuram
(d) Goa

Answer

Answer: (a) Chennai.