Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History

 

Question 1.
Novels bring together many:
(a) Languages
(b) People
(c) Cultures
(d) Drawings

Answer

Answer: (c) Cultures
Like the nation, the novel brings together many cultures.


Question 2.
The most exciting element of the novel was the involvement of:
(a) Men
(b) Women
(c) Both (a) and (b)
(d) Animals

Answer

Answer: (b) Women
The most exciting element of the novel was the involvement of women in the eighteenth century.


Question 3.
The novels of Jane Austen give us a glimpse of the world of women in rural society in:
(a) Early seventeenth century
(b) Early eighteenth century
(c) Early nineteenth century
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Early nineteenth century
In the early nineteenth century.


Question 4.
Pride and prejudice was written by:
(a) Charles Dicken
(b) Jane Austen
(c) Walter Scott
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Jane Austen
Jane Austen wrote Pride and Prejudice.


Question 5.
Jane Eyre was written by:
(а) Charles Dicken
(б) Jane Austen
(c) Walter Scott
(d) Charlotte Bronte

Answer

Answer: (d) Charlotte Bronte
Charlotte Bronte wrote Jane Eyre.


Question 6.
George Eliot was the pen-name of:
(a) Charles Dicken
(b) Jane Eyre
(c) Jane Austen
(d) Mary Ann Evans

Answer

Answer: (d) Mary Ann Evans
Mary Ann Evans pen-name was George Eliot.


Question 7.
Treasure Island was written in 1883 by:
(a) Charles Dicken
(b) Rudyard Kipling
(c) R.L. Stevenson
(d) Jane Austen

Answer

Answer: (c) R.L. Stevenson
R.L. Stevenson wrote Treasure Island.


Question 8.
Jungle book was written in 1894 by:
(a) Charles Dicken
(b) Rudyard Kipling
(c) R.L. Stevenson
(d) Jane Austen

Answer

Answer: (b) Rudyard Kipling
Rudyard Kipling wrote Jungle Book.


Question 9.
G.A. Henty’s historical adventure novels was for:
(a) Girls
(b) Boys
(c) Women
(d) Soldiers

Answer

Answer: (b) Boys
G.A. Henty’s historical adventure novel was for boys.


Question 10.
The novel Ramona was written by:
(a) Jane Austen
(b) G.A. Henty
(c) Helen Hunt Jackson
(d) Sarah C. Woolsey

Answer

Answer: (c) Helen Hunt Jackson
Helen Hunt Jackson wrote Ramona which was a love story about adolescent girls.