Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World

 

Question 1.
Penny magazines were especially meant for:
(a) Children
(b) Adults
(c) Men
(d) Women

Answer

Answer: (d) Women
Penny magazines were especially meant for women.


Question 2.
Leading libraries in England became instruments for educating:
(a) White-collar workers and artisans
(b) Artisans and lower-middle class people
(c) While-collar workers
(d) White-collar workers artisans and lower-middle class people

Answer

Answer: (d) White-collar workers artisans and lower-middle class people
Leading libraries in England became instruments for educating white-collar workers, artisans and lower-middle class people.


Question 3.
By the late eighteenth century the press came to made up of:
(a) Paper
(b) Stone
(c) Metal
(d) Wood

Answer

Answer: (c) Metal
By the late eighteenth century the press came to be made up of metal.


Question 4.
The power-driven cylindrical press was capable of:
(a) Printing 6,000 sheets per hour
(b) Printing 7,000 sheets per hour
(c) Printing 8,000 sheets per hour
(d) Printing 9,000 sheets per hour

Answer

Answer: (c) Printing 8,000 sheets per hour
It was capable of printing 8,000 sheets per hour.


Question 5.
In the 1920s in England, popular works were sold in cheap series, called the:
(a) Dollar series
(b) Pound Series
(c) Shilling Series
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Shilling Series
In the 1920s in England, popular works were sold in cheap series called the shilling series.


Question 6.
India had a very rich and old tradition of hand-written manuscripts in:
(a) Sanskrit, Arabic and various vernacular languages
(b) Arabic, Persian and various vernacular languages
(c) Sanskrit, Arabic and Persian
(d) Sanskrit, Arabic, Persian and various vernacular languages

Answer

Answer: (d) Sanskrit, Arabic, Persian and various vernacular languages
In India most of the manuscripts were written in Sanskrit, Arabic, Persian and various vernacular languages.


Question 7.
Manuscripts were highly:
(а) Expensive and fragile
(b) Decorated and fragile
(c) Expensive
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Expensive and fragile
Since manuscripts were written by hand, they were expensive and fragile.


Question 8.
The printing press first came to Goa with Portuguese missionaries in the:
(а) Mid-fourteenth century
(b) Mid-sixteenth century
(c) Mid-seventeenth century
(d) Mid-eighteenth century

Answer

Answer: (b) Mid-sixteenth century
In the mid-sixteenth century.


Question 9.
Catholic priests printed the first Tamil book in ……………. at Cochin.
(a) 1549
(b) 1559
(c) 1569
(d) 1579

Answer

Answer: (d) 1579
In 1579, Catholic priests printed the first Tamil book at Cochin.


Question 10.
The Deoband Seminary was founded in:
(a) 1857
(b) 1867
(c) 1877
(d) 1887

Answer

Answer: (b) 1867
In 1867.