Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 6 Work, Life and Leisure

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 6 Work, Life and Leisure

 

Question 1.
Bombay was the major outlet for cotton textiles from:
(а) Surat
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) Gujarat
Bombay was the major outlet for cotton textiles from Gujarat.


Question 2.
Bombay became the capital of the Bombay Presidency in:
(a) 1819
(b) 1820
(c) 1821
(d) 1822

Answer

Answer: (a) 1819
In 1819, Bombay became the capital of the Bombay Presidency.


Question 3.
By 1921, there were 85 cotton mills with about:
(а) 1,45,000 workers
(b) 1,46,000 workers
(c) 1,47,000 workers
(d) 1,48,000 workers

Answer

Answer: (b) 1,46,000 workers
By 1921, there were 85 cotton mills with about 1,46,000 workers.


Question 4.
While every Londoner in the 1840s enjoyed an average 155 square yards, Bombay had a mere ………… square yards.
(a) 8.5
(b) 9.5
(c) 10.5
(d) 11.5

Answer

Answer: (b) 9.5
Since Bombay was not developed, and congested, it had only 9.5 square yards for each person.


Question 5.
More than 70 percent of the working people lived in the thickly populated ………………. of Bombay.
(a) Rural
(b) Urban
(c) Roadsides
(d) Chawls

Answer

Answer: (d) Chawls
Chawls were multi-storeyed structures owned by landlords, merchants, etc. These were given on rent to the poor people. Thus more than 70 percent of the working people lived in chawls.


Question 6.
The city of Bombay Improvement Trust was established in :
(a) 1896
(b) 1897
(c) 1898
(d) 1899

Answer

Answer: (c) 1898
In 1898, the city of Bombay Improvement Trust was established.


Question 7.
The building of the great sea wall which prevented the flooding of the low-lying areas of Bombay was approved by the Bombay Governor:
(а) Henry Hornby
(b) Thomas Atlee
(c) William Hornby
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) William Hornby
William Herby was the Governor of Bombay at that time.


Question 8.
In 1864, the Back Bay Reclamation Company won the right to reclaim the western foreshore from the tip of Malabar Hill to the end of:
(a) Marine
(b) Santa Cruz
(c) Colaba
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Colaba
It extended from Malabar Hill, to the end of Colaba.


Question 9.
Marine Drive was built on land reclaimed for the sea in the:
(а) Eighteenth century
(b) Nineteenth century
(c) Twentieth century
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Twentieth century
Marine Drive was built on land reclaimed from the sea in the twentieth century.


Question 10.
Raja Harishchandra was made in:
(a) 1913
(b) 1914
(c) 1915
(d) 1916

Answer

Answer: (a) 1913
The film Raja Harishchandra was made in 1913.