Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 5 The Age of Industrialisation

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 5 The Age of Industrialisation

 

Question 1.
In many industries where production fluctuated with the season, industrialists, usually preferred:
(a) Indentured labour
(b) Machines
(c) Hand labour
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) Hand labour
Industrialists preferred hand labour where production fluctuated with the season.


Question 2.
Machines were oriented to produce:
(а) Fancy dresses standardised goods for a few people
(b) Uniforms for a mass market
(c) Uniforms, standardised goods for a mass market
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Uniforms, standardised goods for a mass market
All that time, merchants were oriented to producing uniforms, standardised goods for a mass market.


Question 3.
In mid-nineteenth century in Britain; 500 varieties of ……………………… were produced and 45 kinds of ………………………
(a) Fancy dresses, uniforms
(b) Cups, plates
(c) Hammers, axes
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Hammers, axes
In mid-nineteenth century in Britain 500 varieties of hammers were produced and 45 kinds of axes.


Question 4.
The upper classes the aristocrats and the bourgeoisie preferred things produced by:
(a) Machines
(b) Hand
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Hand
The upper classes the aristocrats preferred goods made by hand.


Question 5.
After the busy season was over, the poor :
(a) Went to their villages
(b) Went to the countryside
(c) Went on the streets again
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Went on the streets again
The poor people were employed seasonally and thus after the busy season they were in the streets again.


Question 6.
In the early nineteenth century wages:
(a) Increased
(b) Decreased
(c) Remained the same
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Increased
Wages increased somewhat in the early nineteenth century.


Question 7.
When the ……………………… was introduced in the woollen industry, women who survived on hand spinning began attacking the new machine.
(a) Spinning Jenny
(b) Spinning Combine
(c) Spinning Penny
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Spinning Jenny
With the introduction of Spinning Jenny, women began attacking the new machines.


Question 8.
Coarser cottons were produced in many countries, but the fine varieties often came from:
(a) China
(b) Japan
(c) Bangladesh
(d) India

Answer

Answer: (d) India
Fine cotton was produced in India because of better soil and climatic factors.


Question 9.
Masulipatam on the Coromandel coast and Hoogly in Bengal had trade links with:
(а) North-East Asian Ports
(b) South-East Asian Ports
(c) North-East Asian Ports
(d) South-East Asian Ports

Answer

Answer: (d) South-East Asian Ports
Masulipatam had trade links with South-East Asian Ports.


Question 10.
The French, Dutch, Portuguese as well as the local traders competed in the market:
(а) T secure raw clothes
(b) To secure finished clothes
(c) To secure woven clothes
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) To secure woven clothes
They wanted to acquire woven cloth.