Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 4 The Making of a Global World

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 4 The Making of a Global World

 

Question 1.
After the war, Britain borrowed large sums of money from:
(a) China and India
(b) German banks and German public
(c) Russian banks and Russian public
(d) US banks and US public

Answer

Answer: (d) US banks and US public.
Britain lost heavily during the war, and thus after the war it borrowed large sums of money from US banks and US public.


Question 2.
When Britain was pre-occupied with war, industries had developed in:
(a) India and Japan
(b) India and China
(c) Japan and Korea
(d) Japan and China

Answer

Answer: (a) India and Japan.
When Britain was busy in the war, many industries developed in India and China.


Question 3.
Before the war, eastern Europe was a major supplier of:
(a) Rice in the world market
(b) Wheat in the world market
(c) Tea in the world market
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Wheat in the world market.
Wheat was mostly grown in eastern Europe and before the war, eastern Europe was a major supplier of wheat in the world.


Question 4.
The US economy resumed its strong growth in the early:
(a) 1920s
(b) 1930s
(c) 1940s
(d) 1950s

Answer

Answer: (a) 1920s
By the 1920s, the US economy resumed its strong growth.


Question 5.
A well-known pioneer of mass production was the:
(a) Car manufacturer General Motors
(b) Motorcycle manufacturer Honda
(c) Car manufacturer Henry Ford
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Car manufacturer Henry Ford.
A well-known pioneer of mass production was the car manufacturer Henry Ford.


Question 6.
Fordist industrial practices was widely copied in Europe in the:
(a) 1940s
(b) 1930s
(c) 1920s
(d) 1910s

Answer

Answer: (c) 1920s
In the 1920s, Fordist industrial practices was widely copied in Europe.


Question 7.
Car production in the US rose from in 1919 to more than in 1929:
(a) 5 million, 4 million
(b) 3 million, 5 million
(c) 4 million, 5 million
(d) 2 million, 5 million

Answer

Answer: (d) 2 million, 5 million.
Car production in the US rose from 2 million in 1919 to more than 5 million in 1929.


Question 8.
The Great Depression began around 1929 and lasted till the:
(a) Mid-1940s
(b) Mid-1980s
(c) Mid-1950s
(d) Mid-1920s

Answer

Answer: (b) Mid-1980s
The Great Depression began around 1929 and lasted till the mid-1980s.


Question 9.
By 1933 over 4,000 banks had closed and between 1929 and 1932 about:
(a) 1,00,000 companies had closed
(b) 2,00,000 companies had closed
(c) 1,10,000 companies had closed
(d) 2,10,000 companies had closed

Answer

Answer: (c) 1,10,000 companies had closed.
By 1933 over 400 or banks had closed and between 1929 and 1932. 1,10,000 companies had closed due to the Great Depression.


Question 10.
Mahatma Gandhi launched the Civil Disobedience Movement at the height of the depression in:
(a) 1931
(b) 1941
(c) 1951
(d) 1961

Answer

Answer: (a) 1931
At the height of the Depression, Mahatma Gandhi launched the Civil Disobedience Movement in 1931.